Музика

KАРМИНА БУРАНА

1. октобар 2023. Музика
Коментари
276 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

Давне 1803. године у немачком манастиру Бенедиктбеуму по коме је и добила име, Kармина Бурана, откривена је рукописна збирка од 228 песама с краја XII и почетка XIII века. Збирка садржи поезију путујућих студената и младих свештеника на каснолатинском, старофранцуском и средњевисоконемачком језику. Тематика песама је љубав, природа, луталачки живот песника, мане вишег свештенства. Песме су украшене лепим иницијалима и минијатурама у осам боја. Kармина Бурана се данас чува у Минхену и сматра се важним извором за изучавање европске световне поезија. Неке од песама су мотивисале композитора Kарла Орфа да напише истоимену кантату, Царима Бурана, која се појавила 1937. године. Најпопуларнија песма из пролога и епилога је песма „О Форуна“ и коришћена је у бројним филмовима.

Kарл Орф (1895. - 1982. Минхен) је стварао на изворним текстовима старих језика, док је своје текстове за композиције писао на баварском наречју.  Сматрају га изразито сценским композитором коме је реч необично важна и нераскидиво повезана са музиком и покретом. Орф се бавио и педагошким радом. Написао је уџбеник „Музика за децу“ а у наставу је увео такозвани Орфов инструментаријум сачињен од инструмената прилагођених деци.                                   

Диригент, маестро Бојан Суђић каже: „Магија Kарла Орфа и Kармине Буране очигледно најбоље комуницира са публиком од свих дела класичне музике. Kармина Бурана повезује наше верне слушаоце који долазе на наше концерте, тако и оне који долазе на Егзит и Гучу, а тако није само код нас, већ и у целом свету. Нама је заиста велика част што смо у стању да овако једно озбиљно и захтевно дело држимо континуирано на репертоару.“ Бојан Суђић је више пута дириговао симфонијским оркестром и хором РТС-а под отвореним небом, изводећи Kармину Бурану. Увек се тражило место више.            

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600