Социјални рад

Социјални рад у установама за смештај старијих – шта се променило?

17. април 2020. Социјални рад
Коментари
638 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Анђелија Аранђеловић Студенткиња прве године Департмана за социјалну политику и социјални рад

Вест о недопустиво великом броју заражених корисника Геронтолошког центра у Нишу одјекнула је ових дана и скренула додатну пажњу на то колико је неопходно адекватно заштити кориснике смештене у установама социјалне заштите. Још на почетку пандемије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је Наредбу о забрани посета и ограничењу кретања у објектима установа за смештај старијих. Актуелно, неке од ових установа уводе петнаестодневни ”сменски” рад особља, а питање довољности адекватне заштитне опреме и даље постоји. У светлу свих ових дешавања и након разговора са социјалном радницом запосленом у геронтолошком центру студенткиња Департмана за социјалну политику и социјални рад Анђелија Аранђеловић написала је текст о пословима и улози социјалних радника у установама за смештај старијих у новонасталим околностима. 

Установе за смештај старијих као места повећаног ризика

Читава ситуација повезана са ванредним стањем и епидемијом вируса КОВИД- 19 утицала је на људе на личном и професионалном плану. Сусрели смо се са нечим веома опасним и страним, са чиме нисмо сигурни како се треба борити. Чини се да мере које се предузимају понекад нису довољне, што додатно изазива страх и панику. Посебно су ризични медицински центри свих врста, а најизложенији ризику су медицински радници.       Како вирус у великом броју случајева захвата старију популацију (изнад шездесет и пет година) и како углавном у овом старосном добу има смртних исхода, установе за смештај старијих су, такође, места повећаног ризика.

Где су социјални радници у томе?

Поред здравствене, установе за смештај пружају и социјалну подршку и заштиту и збрињавање старијих лица. У складу са овим још једна важна карика у предузимању адекватних мера којима ће се корисници установа омогућити што сигурнији и квалитетнији боравак током епидемије, су управо социјални радници.

„Вирус је направио хаос. Нисмо били спремни на овако нешто. Страхујемо за кориснике, јер велики број њих има преко шездесет и пет година. Вирус се брзо шири. Готово сви имају неку хроничну болест или су им органи ослабљени, што због здравстевног стања, што због година“, каже једна од социјалних радница у геронтолошком центру. Додаје да се корисницима свакога дана по неколико пута мери температура и да се примењују све могуће мере заштите. Сви радници заједно брину о томе. У складу да Наредбом надлежног Министарства, пријем нових корисника дозвољен је искључиво уз здравствену документацију којом се потврђује да лице није заражено вирусом SARS-CoV-2. Такође, сваком новопримљеном кориснику превентивно се одређује изолација у трајању од 14 дана, у оквиру установе.

Социјални радници из овог геронтолошког центра сада раде од куће и свој рад су прилагодили томе. Док није донета одлука о додатним мерама и док су социјални радници регуларно ишли на посао, носили су беле мантиле, посебну одећу и обућу, маске, рукавице и сву осталу опрему идентичну оној коју носе и медицински радници и неговатељи. Њихов рад сада подразмева разговоре, информисање и праћење података о променама код корисника или о смртним случајевима. Док медицински радници и неговатељи брину о основним и здравственим потребама корисника, социјални радници на дневном нивоу воде појачану евиденцију о свим индивидуалним променама психичког, физичког и емоционалног стања старијих лица и све те податке бележе у досијее корисника. Њихова одговорност је у овом тренутку подигнута на још виши ниво, јер би и најмања промена тренутно могла бити од пресудног значаја. Социјалним радницима не сме ништа промаћи. 

Веома важна ствар, такође, јесте одржавање контаката са сродницима и блиским пријатељима корисника. Како су посете строго забрањене, корисници не могу виђати чланове своје породице и зато социјални радници морају стално бити обавештени о стању корисника, да би сродницима могли пренети потребне и тачне информације. Посебно када се ради о изузетно старим људима и онима са инвалидитетом, социјални радници јесу једини посредник између њих и њихових најближих. Социјални радници су доступни у сваком тренутку и имају отворене бројеве телефона на које корисници, колеге и сродници могу да позову. 

Шта се не мења?

У овим несигурним околностима, једно је сигурно, ма колико нове и изазовне ситуације биле, социјални радници доказују и овај пут да за кратко време могу да се прилагоде новим околностима и да одговоре на све изазове који су пред њима како би свој рад и  даље обављали у складу са најбољим интересима корисника. 

COVID19 , социјални рад , старији ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600