Социјални рад

Kako je to biti volonter NURDORA-a?

4. децембар 2023. Социјални рад
Коментари
446 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Милена Динић Апсолвенткиња на Департману за социјалну политику и социјални рад

NURDOR je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i ove godine obeležava 20 godina postojanja. Udruženje pruža psiho-socijalnu podršku porodicama koje se suočavaju sa dijagnozom karcinoma kod dece, kako tokom terapije, tako i nakon završenog lečenja.Takođe se zalaže za bolji kvalitet lečenja i života dece, ali i njihovih porodica. Misija udruženja jeste i podizanje svesti i senzibilisanje javnosti o ovoj temi. Značajan doprinos širenju misije udruženja, a ujedno i važnu kariku u čitavom lancu rada daju volonteri.

Volonter sam postala aprila ove godine, nakon edukacije volontera, koju je NURDOR organizovao. Nakon edukacije usledile su akcije na kojima sam učestovala i sa kojih sam uvek odlazila sa osmehom. Akcije podrazumevaju organizovane aktivnosti, na primer radionice za decu ili prodaju dečijih crteža, a koji za cilj imaju sakupljanje sredstava za projekte udruženja i time značajno doprinose radu udruženja. Takođe, akcije se sprovode i na značajnim kulturnim manifestacijama ili tokom obelažavanja značajnih datuma i praznika. Ove aktivosti se neretko pretvore u jako lepa i zabavna druženja. Pored učestvanja na akcijama, kao volonter možeš da pomažeš i u kancelarijskim i tehničkim poslovima, kao što je pakovanje novogodišnjih paketića namenjenih deci. Takođe, možeš da učestvuješ i u pripremanju samih akcija, kao i da organizuješ i predložiš neku akciju ili izneseš ideju koja može da doprinese radu samog udruženja. Nurdorov tim je uvek spreman da sasluša i pomogne da se ideje realizuju. Kao volonterima može i da vam se ukaže prilikada učestvujete u nekim od kampova, koje udruženje organizuje. Nažalost, druženje sa decom na odeljenju onkološke klinike nije moguće, zbog situacije sa korona virusom, dok je to ranije bila praksa. Volonteri su odlazili na odeljenje, družili se sa njima i kako iskustva kažu toje bio mali predah i lepo provedeno vreme i za decu i za roditelje, ali i za volontere.

Biti volonter NURDOR-a znači dati svoj mali doprinos, a zauzvrat dobiti zadovoljstvo, snagu i nesebičnu ljubav. Imala sam priliku i da za vreme stručne prakse budem u udruženju i da se bliže upoznam sa radom. To iskustvo mi je jako značajno, jer sam puno toga naučila i pomoglo mi je da znanje stečeno na fakultetu povežem sa praktičnim primerima. Pozitivna atmosfera koja vlada u udruženju je zaista neverovatna i ne može nikog ostavtiti ravnodušnim. Želja članova udruženja, sa kojima sam se susretala tokom prakse, da mi približe svoj rad, njihovo posvećeno vreme samo govore o tome koliko su posvećeni svom poslu i koliko im je zaistastalo da nekome pomognu.

Prva lekcija naučena u NURODOR-a jeste da nikada ne potcenjujemo mogućnost da mala grupa ljudi napravi velike promene i zato ukoliko imate želju da negde poklonite svoje vreme, a da zauzvrat dobijete dnevnu dozu snage, energije ili ljubavi postanite volonteri NURDORA-a!

volontiranje , NURDOR , praksa ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600