Социологија

Приказ филма Јастог (The Lobster)

21. април 2020. Социологија
Коментари
1084 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

Анђелија Аранђеловић Студенткиња 1. године основних студија Социјалне политике и социјалног рада
The Lobster /

Анализа филма из перспективе курса који актуелно слушате на студијама је један од примера како можете конструктивно да искористите време у периоду пандемије COVID-19 јер уједно гледате филмове и стичете поене који чине оцену.

Структура и радња филма

 Радња филма Јастог одвија се у будућности, у три наизглед потпуно различите, чак супротстављене средине и везује се за правила која у њима важе, понашање људи и њихове међусобне односе. Кроз причу протагонисте, прати се прича читавог једног друштва. Пред нама је застрашујући свет у коме се самачки живот кажњава, те је неопходно да сваки човек (упркос својој вољи) пронађе партнера или партнерку. Главни лик управо због тога одлази у Хотел, где ће или пронаћи партнера или бити претворен у животињу. Човек, чија дела и реакције више нису природне, се толико плаши санкција које може добити због самачког живота, да готово заборавља на своја осећања и одмах јури ка проналажењу решења. Филм се може протумачити и као критика ауторитарности, која код човека изазива само страх и потпуно уништава људскост.

Хотел

  Када је ушао у Хотел, протагониста је прво морао да се упозна са својим правима и обавезама. То се може приметити у свакодневном животу људи, јер се они када присилно постају део неке друштвене групе, прво упознају са правима и обавезама. На почетку се уочава потпуно поништавање индивидуалности човека и отпочињање процеса типизације. Људи се стално налазе у оваквим ситуацијама када се сусретну са формалним институцијама друштва. Ако повежемо овај филм и друштво у коме тренутно живимо, можемо приметити да је слобода свих нас ограничена и још једном довести у питање њено апсолутно постојање. Самци у Хотелу траже себи сличне и представљени су као „оштећени“. Идеологија Хотела има улогу да се уреже дубоко у човекову психу и убеди га колико је партнерство важно. Житељима Хотела се презентује шта се не може догодити пару, а може самцу. Ова сцена може имати и позитиван аспект где се људи позивају на удруживање, помагање и солидарност, али ако се шире сагледа, примери се превише генерализују и карикирају.

 Занимљив психосоцијални део филма јесте протагонистин избор животиње – јастога, чиме он себи обезбеђује опстанак, углед, репродукцију и на крају лично задовољство, што су и лично и друштвено важна обележја.

 Став владајућег слоја према породици се види онда када Хотел обећава новом пару дете, уколико међу њима буде спорова. Ту се може направити паралела са друштвом у коме тренутно живимо, где такође постоје људи који добијањем детета покушавају да реше брачне или проблеме у свом односу. Потребе детета се у тренутку када оно улази у породицу стављају на друго место и оно постаје инструмент регулације односа партнера. С друге стране, на бег из Хотела главног лика навела је смрт члана породице. Став аутора, очигледно, јесте да је породица ипак најважнија друштвена група и да је љубав „брата према брату“ овде била извор енергије, одлучности и жеље за променом.

Шума

 Нетолеранција другачијег у овом филму посебно се види када људи из Хотела добијају драгоцене бонус дане човечјег живота, ако успавају и тиме смање снагу оних  који су потпуно супротни њима (тзв. „Самце“). Група Самаца, који живе у шуми, је нека врста контракултуре. Њихова идеологија се темељи на супротностима културе Хотела и читавог друштва, чак планирају и напад на њих. У реализацији унели су конфликте у односима парова и тиме указали на лажност идеала у њиховом животу коју пропагира Хотел. Ова група иде у другу крајност у односу на Хотел. У њој је солидарност потпуно нестала, што је својеврсна опомена у виду сценариа који би могао да уследи уколико се оствари оправдани револт на нарушавање права и слободе на индивидуалност који спроводи тоталитарни модел друштвеног организовања. Главни јунак, што је и очекивано, после бекства из Хотела постаје део ове дружине.

 Између главног лика и чланице Самаца буде се осећања. За њихов однос је, ипак, била веома важна зајеничка особина – кратковидост. Ту се примећује да се део атмосфере Хотела задржао у њима и да су ипак тражили неку конкретну сличност да их споји. Девојци бива одузето једино што је са младићем спаја (вид). После премишљања главног јунака, пар се одлучује на бег у Град.

 У овом делу филма примећујемо једну од радница Хотела која сарађује са Самцима, која показује да у Хотелу није све идеално огранизовано и да нису сви задовољни и лојални. То се, још једном, може пројектовати на апсолутно сваку организацију или систем у друштву у коме ми тренутно живимо.

Град

 Место које је у овом филму представљено као циљна тачка је Град, који је све ове људе првобитно одбацио. Овде имамо још једну сличност са реалношћу: појаву тога да људи не бирају најбоље, већ „најмање лоше“. Главни јунак сада жели себи да одузме вид да би био попут своје партнерке. Крај филма остаје неизвестан, али видимо да бег из једног облика организације друштвеног живота није био потпуно успешан.

Закључак

 Хотел је „негативна“ творевина у овом филму, Самци су отпор, а Град је идеал. Посматрајући мало дубље радњу филма, можемо закључити да су ове три појаве потпуно једнаке. Све се заснивају на нетолеранцији, отуђењу човека од других или од самог себе, строгим правилима, из свих је изузета слобода, индивидуалност и људскост. Мада је то основна идеја Хотела, институција породице се готово уопште не негује, као ни искреност у блиским односима. Циљ постојања оваквих друштава је „збрињавање“ људи и просто наметање ставова дела групе која поседује моћ, а не добробит читаве заједнице. Фаворизује се један облик организације живота и други облици односа сем хомосексуалне и хетеросексуалне дијаде се уопште не спомињу. Хотел и Самци су само две крајности које су апсолутно непожељне. Оно што не можемо оспорити јесте то да је човек ипак друштвено биће и да правила Самаца нису успела да спутају човекову потребу за удруживањем. Савремена друштва високо вреднују лични идентитет и слободну вољу, иако их често не остварују, али Хотел овде управо представља варијанту друштва које их агресивно поништава, стога је отпор очекивана реакција.  

Град може да се повеже са свим облицима државног уређења која данас постоје. Ту важи само једно правило: испуни одређене услове и можеш бити слободан. Хотел би се могао описати као егалитарна заједница мушкараца и жена, детерминисана одређеним правилима и једаким циљем. Самци су у том смислу нешто отворенији, јер односи унутар групе нису тако формално и прецизно одређени, али постоје услови који се морају испоштовати и санкције за понашање које штети интегритету заједнице.

  Можемо закључити да иако овакав свет (за сада) не постоји, он има многе сличности са светом у коме живимо, само се у „садашњем“ свету многе ствари прећутно и за нијансу мање формално спроводе него у свету који је креиран у филму Јастог.

sociologija , socijalna politika i socijalni rad , sociologija porodice , Film , Јоргос Лантимос ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600