Уметност, позориште и култура

У  СУСРЕТ  БЕЧКОМ  НОВОГОДИШЊЕМ  КОНЦЕРТУ

Коментари
361 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

 (Легенда каже да је Штраус за валцер „На лепом плавом Дунаву“ инспирацију добио гледајући из Футога Дунав и сремску страну)

Сваке године првог јануара у Златној Сали Бечког музичког друштва, Музикферајна, одржава се традиционални концерт класичне музике у извођењу оркестра Бечке филхармоније под диригентском палицом највећих светских имена. Концерт је просвећен делима композитора из породице Штраус (Јохана оца и сина, Едуарда и Јозефа), али често су на програму и дела других композитора оптимистичког опуса: валцера, полки, мазурки, маршева. Златна  концертна сала је украшена обилним цветним аранжманима са цвећем које је од 1980. године традиционално поклон италијанског града Санрема.

Први пут концерт је изведен 31.децембра 1939. а први телевизијски пренос је био 1959. године. Данас аустријска ОРФ и немачка ЦДФ телевизије посредством Евровизије омогућују планетарни телевизијски приступ овој светској манифестацији што је допринело њеној великој слави и популарности на свим континентима. За куповину улазнице и присуство концерту у Бечу, заинтересовани се пријављују годину дана раније како би учествовали у лутрији за наредну годину.

Централно место у програму Бечког новогодишњег концерта заузимају дела породице Штраус. Сваке године изводе се и дела одабраног композитора за ту годину. У телевизијском преносу емитују се тематски одабране слике, балетске нумере у извођењу балета Бечке државне опере и Бечке народне опере а које се играју у дворцу Шенбрун, вртовима замка Хоф. Током средишне паузе ОРФ у телевизијском преносу приказује филмове  презентујући слике аустријске природе и архитектуре. Званични програм увек прати додатак од три биса. Први бис је полка по избору диригента. Други је чувени валцер „На лепом плавом Дунаву“. Пред сам крај концерта диригент и оркестар углас пожеле срећну нову годину (Prosit Nuejahr!). Концерт се завршава „Радетским маршем“ којим се публика укључује у програм ритмичним тапшањем пратећи инструкције диригента.

Мало је познато да је Јохан Штраус Млађи, аутор чувеног валцера „На лепом плавом Дунаву“ своју каријеру започео давне 1847. године у Новом Саду где је одржао свој први велики концерт. Стекао је доста пријатеља и дружио се са Новосађанима. Према легенди инспирацију за најлепши валцер свих времена посвећен „лепом плавом Дунаву“ је добио боравећи као гост у дворцима грофа Котека у Футогу и Сремској Каменици. Ноте су највероватније настале у Футогу, док је гледао Дунав и сремску страну.

немачки језик , германистика , немачка култура ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600