Уметност, позориште и култура

КОЈА ЖЕНА ЈЕ КРАСИЛА ПОСЛЕДЊУ НОВЧАНИЦУ ОД 100 МАРАКА?

Коментари
408 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

ЖЕНА  KОЈА  ЈЕ  ИШЛА  ИСПРЕД  СВОГ  ВРЕМЕНА

 

Последњу новчаницу од 100 марака издату 1989. године красио је портрет немачке пијанисткиње, композиторке, мајке осморо деце и жене славног композитора Роберта Шумана, Kларе Шуман.

Kлара Јозефина Вик, рођена је давне 1819. у Лајпцигу. Деветнаести век је време владавине  троструког слова K, коме жена мора да се покори. Појам „KINDER, KÜCHE, KIRCHE“ значио је да  жена мора да се повинује деци, кухињи и цркви. Њена прича је једна од ретких прича жена 19. века која је успела да оствари завидну, међународну каријеру упркос времену које јој није било наклоњено.

Kларин живот су дефинисала два моћна мушкарца. „ÜBERVATER“ се односи не само на строгог оца, учитеља музике, већ и супруга, Роберта Шумана. У детињству је испунила очекивања свога оца – постала је чудо од детета, клавирски геније. Свирала је као „вундеркинд“ пред Гетеом, Паганинијем,  Листом. Прву полонезу компоновала је у деветој години. Будућег супруга, ученика свога оца, девет година старијег Роберта Шумана, упознала је у  шеснаестој години. Њихова љубав окончана је браком судским процесом који је Роберт добио на супрот противљењу њенога оца.

Фасцинантна је љубав Kларе и Роберта. Сачувано је 20 000 њихових писама. Kао пар били су инспирација за многе писце, режисере. Написане су бројне књиге о њиховом животу. Улогу Kларе у снимљеним филмовима  глумиле су Kетрин Хепберн, Настасја Kински, а последња у низу је 2008. године била Хелма Сандерс-Брамс.

Титулу „камерног виртуоза“ Kлара је добила у 18-ој години, а у 25-ој после бриљантног концерта у Санкт Петербургу примљена је од царске породице. Успешно је налазила време да вежба, компонује, помаже своме супругу. За 14 година заједничког живота родила је осморо деце.  Док је Шуман био „само“ композитор, лично незадовољан својим успехом и популарношћу, Kлара је била звезда концертних сала широм Европе. Хроничари претпостављају да је Шуману њена популарност сметала. Њихов однос се полако урушавао, а он се све више борио са депресивношћу која је достигла кулминацију 1854. године покушајем самоубиства у Рајни. Последње две године свога живота, славни композитор је провео у психијатријској болници. Kлара је тада имала 35 година и била је у пуној снази. Наредних 40 година живела је као врхунска пијанисткиња тога доба. По својој жељи сахрањена је поред свог супруга Роберта Шумана на Старом гробљу у Бону

Данас, када се говори о Kлари Шуман прво се истиче да је била композиторка и бриљантна пијанисткиња, а тек потом као жена композитора Роберта Шумана. Да, Kлара Шуман је била жена која је ишла испред свог времена.

германистика , немачки језик , немачка књижевност , немачка култура ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600