Уметност, позориште и култура

„Светови Толкинове причеˮ („ИБˮ тим)

Коментари
874 речи, ~4 минута читања

0%

Светови Толкинове приче

Црни коњи бијаху помахнитали, па су престрављени јурили узагрепце односећи Јахаче у воду што је надирала. Њихови продорни крици бијаху заглушени хуком ријеке која их је односила са собом. Тад Фродо осјети како пада и учини му се да хука и вртлог воде подижу и њега гутајући га заједно с његовим непријатељима. Ништа више није чуо, а ни видиo.

Пробуди се момче и не бјеше нигдје никога. У стању маније све бјеше у црнилу. Сам на чистилишту као да ту бејаше само душа без људскости и топлине онога свијета. Тако се осјећао и ономад кад бјеше пао са коња и силно ударио главу. Помисли да умире. Када смрт дође, не постоји начин да се избјегне. Можеш се сакривати у креденцу под степеништем цијели живот и она ће те наћи. Збрисаће сваки  траг нашег постојања и то ће извршити бесплатно. Овај осјећај не бјеше такав, не морамо ништа да урадимо да бисмо умрли, а момче се осјети као да носи терет свијета на својим плећима. Одједанпут, као кроз сан, указа му се свијетла прилика и обасја сав његов свијет. Више није имао куда да побјегне, није могао више да бјежи од ђавола. Сад, као на суду живота и смрти, клечао је пред Господом и чекао пресуду. Ипак, само се једна стар вртела у момачкој глави – његови пријатељи.

Наједанпут свијетла прилика прозбори: „Смрт. Груба је ствар, није ли тако? Човjечија подсвијест то тешко прихвата. Виђаш особу сваки дан и онда… ње више нема. Сада ти, Фродо Багинс, стојиш на прекретници живота. Можеш остати овдје и живјети мртав живот у вечној тами док је вијека и вјекова и оставити духове прошлости, ако пак то није оно за чим жудиш, чека те дуг и мучан пут. Вратићеш се онамо одакле си дошао и завршићеш оно за шта си послат на тај свијет. Тај посао није лак, тежи је од сваког са којим си се сусретао. Ниједан човјек га не би могао свршити, али хобит би могао.”

Млади хобит не знаше шта га је снашло. Није имало смисла да је он, из малог села хобита, који је цијели свој живот провео играјући на ливади, био предодређен за нешто овакво. Вазда би му живот овдје и пријао, научио би да живи у тами и на послијетку би је заволио. Свијетла прилика увиде његов раздор и рече: „Твој пут је тежи јер је твој позив виши. Ти ћеш остати овдје и никада не видети свјетлост дана, никада поново чути гротки смијех својих пријатеља. Одустани. Немој одустати. Превише си забринут за оно што је било и што ће бити. Прошлост може болијети, али како је ја видим, можеш или бjежати од ње или учити од исте.”

Фродо бијаше сам, без игдје икога да га упозори да треба да остане, да није хобит створен свијет мењати. Не буде ли тако, остане ли, његови ће пријатељи умријети, а демони ће уништити све што познаје. Не, ово није његова судбина. Свијет се може и треба увијек мијењати. И ми се мијењамо. У том тренутку млади Фродо знао је шта му је чинити. Изусти: „Хвала Вам што сте ме пустили, јер без Вас не бих отишао.”

Аутори: ИБ тим

Александра Савовић ученица је трећег разреда Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу. Похађа Програм интернационалне матуре. Заинтересована је за бројне области, као што су грчка митологија, наука, генетика, екологија и књижевност, те користи сваку прилику да прошири своја знања и научи нешто ново о свету који је окружује. Омиљена књига јој је „Слика Доријана Греја”.

Софија Милошевић ученица је трећег разреда Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу. Похађа Програм интернационалне матуре. Заинтересована је за хеклање, технику коју је усавршила пре мало више од годину дана. Желела је да допринесе очувању природне средине тиме што ће смањити куповину одеће из продавница које продају одећу која се прави масовно у државама са лошим животним стандардима. Усавршила је и технику плетења, а тренутно ради на томе да научи и да шије како би сваки комад било ког неупотребљеног материјала био искоришћен. 

Неда Хатаб ученица je трећег разреда Гимназије „Светозар Марковић”. Похађа Програм интернационалне матуре. Заинтересована је за области математике и физике, као и музике и спорта. Жеља јој је да кроз своју будућу каријеру помогне људима, побољша услове за живот и смањи загађеност ваздуха, кроз проширeње свог видика области физике и света.

Теодор Јовановић ученик је трећег разреда Гимназије „Светозар Марковић”. Похађа Програм интернационалне матуре. Његова основна интерсовања тичу се уметности, физике, астрономије и инжењеринга. Његов животни циљ јесте да науком и уметношћу обележи свој живот и оствари светске успехе у областима које су предмет његовог интересовања.

Ментор

Сара Немат, професор књижевности у Гимназији „Светозар Марковић” у оквиру Програма интернационалне матуре (International Baccalaureate). Докторанд је Филозофског факултета у Нишу за ужу научну област Стара српска књижевност. Члан је Међународног центра за православне студије и Центра за црквене студије, под окриљем Универзитета у Нишу, као и Центра за савремена филолошка проучавања младих истраживача при Филозофском факултету у Нишу. Аутор је десетак научних радова објављених у реномираним националним и интернационалним часописима. Професионалну сатисфакцију нарочито јој причињавају маштовити, ентузијастични и креативни ученици жељни знања и увек изнова спремни да се усавршавају у бројним научним дисциплинама.

Фан фикција , креативно писање , Толкин ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600