Едукација

УЧЕШЋЕ ПРОФЕСОРА И СТУДЕНАТА ДЕПАРТМАНА ЗА СРБИСТИКУ НА ЧЕТВРТОЈ ЗИМСКОЈ ШКОЛИ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ

8. фебруар 2024. Едукација
Преузимање Коментари
590 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Данијела Костадиновић Департман за србистику Филозофског факултета Универзитета у Нишу
Семинар за македонски језик / /

У години значајних јубилеја: 150 година од рођења Крсте Петкова Мисиркова, 95 година од рођења Ганета Тодоровског и 90 година од рођења Петрета М. Андреевског, и у години када Универзитет „Св. Кирил и Методиј” у Скопљу обележава 75 година од оснивања, од 22. до 26. јануара преко онлајн платформе Zoom одржана је Четврта зимска школа међународног семинара за македонски језик, књижевност и културу. У раду зимске школе учествовало је више од 80 професора, преводилаца и студената из НР Кине, САД-а, Аустралије, Немачке, Француске, Турске, Пољске, Словеније, Чешке Републике, Мађарске, Грчке, Бугарске, Румуније, НР Кореје, Јапана, Хрватске, Србије, Руске Федерације, Украјине, Италије и Тајланда.

Филозофски факултет у Нишу представљале су проф. др Данијела Костадиновић, професорка Упоредног проучавања јужнословенских књижевности на Департману за србистику, Биљана Петковић, студенткиња мастер студија филологије, Даница Иванов, студенткиња основних студија србистике, и Бојана Дамњановић, сада студенткиња докторских студија на Универзитету у Хелсинкију у Финској. Оне су учествовале у раду језичке и књижевно-културолошке секције са преводилачком радионицом. Лекторске вежбе изводили су доц. др Бојан Карапејовски, доц. др Бојан Петревски, проф. др Борче Арсов, ас. мср Марија Пандева, Елена Ђорђиевска и мр Ђоко Здравевски, некадашњи лектор за македонски језик на Филозофском факултету у Нишу.

На свечаном отварању Четврте зимске школе међународног семинара за македонски језик, књижевност и културу поздравну реч семинаристима упутили су проф. др Биљана Ангелова, ректор Универзитета, проф. др Александар Скепаровски, проректор за међународну сарадњу, и проф. др Кристина Николовска, директорка Међународног семинара за македонски језик, књижевност и културу. Након поздравних речи, пленарно предавање о Светом Клименту Охридском одржао је проф. др Димитар Пандев, један од првих лектора за македонски језик на Филозофском факултету у Нишу.

Захваљујући ентузијазму, агилности и инвентивности проф. др Кристине Николовске, са истанчаним слухом за афирмацију македонистике у свету, Четврта зимска школа била је садржајно богатија у односу на претходне. Осим учешћа у раду лекторских вежби, семинаристи су сада имали прилику да слушају предавања еминентних професора из области македонске књижевности и културе. Кроз свет народне књижевности семинаристе је водио проф. др Трајче Стамески, а кроз македонски 19. века проф. др Искра Тасевска Хаџи-Бошкова. Њихова инспиративна предавања покренула су више него конструктивну дискусију о интертекстуалним везама у делима савремених македонских аутора са народном и књижевношћу 19. века.               

Поводом 95 година од рођења Ганета Тодоровског одржан је „Ганевден”, на којем су своја предавања изложиле проф. др Кристина Николовска (предавање под називом „Поетска Ганевина”) и проф. др Славица Велева (предавање „Творба речи у поезији  Ганета Тодоровског”).              

Писац и професор Универзитета, проф. др Венко Андоновски, говорио је о стваралаштву Петрета М. Андреевског, са посебним нагласком на песничку збирку „Дениција”. Са друге стране, о награђиваном роману „Пупак света” проф. др Венка Андоновског, говорила је проф. др Лорета Георгиевска-Јаковлева.              

Осим тога, семинаристи су имали прилику да  разговарају са академиком Владом Урошевићем, књижевником, преводиоцем и изузетним познаваоцем фантастичне књижевности, као и књижевником Јорданом Плевнешом, о чијем је стваралаштву говорила проф. др Кристина Николовска.               

Семинаристима се обратио и Македон Димитровски – чудо од детета. Он је освојио златну медаљу из математике, такмичећи се са 4000 ученика из целог света.              

Браћа Тавитјан су свим учесницима Четврте зимске школе поклонила елетронско издање прерада најпознатијих македонских традиционалних песама.              

Четврта зимска школа за македонски језик, књижевност и културу у свему је била посебна. Организована на највишем академском нивоу, са стручним лекторима, врхунским предавачима, сусретима са писцима, уметницима и талентованим младим људима, на топао и непосредан начин представила је македонски језик, књижевност и културу, а нама семинаристима отворила врата да у својим земљама ширимо лепу и горду македонску реч, у коју „може стати сва домовина” (Петре М. Андреевски).

македонска књижевност , македонски језик , македонска култура , међународни семинар , србистика ,

Преузимање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600