Интернационализација

Mladi su ti koji pokreću promene – programi razmene Ambasade SAD-a doprinose iskustvu i motivaciji

Коментари
1035 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

SDL Studentski dnevni list
SDL redakcija

U okviru posete Media i reform centru, savetnik za medije, kulturu i obrazovanje ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Filip Bikman, u razgovoru sa dr Sanjom Ignjatović sa Filozofskog fakulteta i novinarima naše redakcije, govorio je o značaju programa razmene, doprinosu i benefitima nakon iste, kao i o razlikama u obrazovanju u Americi i Srbiji.

Savetnik za medije, kulturu i obrazovanje, Filip Bikman, govorio je o tradiciji razmene iz perspektive onih koji su učestvovali u okviru Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Kako je objasnio, postoji duga i pozitivna istorija razmene između ove dve zemlje. Uobičajena razmena se vršila decenijama unazad, ali program Vlade Sjedinjenih Američkih Država počeo je šezdesetih godina.  Jedan od programa uspostavljen je i sa tadašnjom Republikom Jugoslavijom. „Imam sreće da kažem da je naš program super napredovao u poslednjih dvadeset godina. Od početka 21. veka, Ambasada Amerike je poslala skoro 3000 mladih u Ameriku u okviru američkog programa razmene“, kazao je Bikman.

Ambasada Amerike je u decembru prošle godine pokrenula novi program Balkanskih omladinskih lidera (BOLD). Program je fokusiran na oblasti građanskog angažovanja i ekonomskog razvoja. „BOLD program sadrži više aspekata, pomalo iz svake oblasti, odnosno svako može naći nešto što ga zanima u okviru programa. Okrenut je više ka mladim ljudima starosti od 18 do 35 godina, što omogućuje da učestvuju oni koji su još uvek na studijama, ali i mlade profesionalce. U okviru programa vrši se akademska, profesionalna razmena, mentorstvo, razne radionice koje se organizuju u Srbiji na kojima se angažuju mladi ljudi, ali takođe postoje i mali grantovi kao podsticaj“, istakao je Bikman. On je pojasnio da je osnovna ideja krenula sa tim da od mladih ljudi sve kreće i da su oni ti koji pokreću promene. Mladi mogu da razviju svoje veštine i postanu lideri u pokretanju drugačije i bolje slike u lokalnoj zajednici, njihovoj zemlji i u svetu. „Program je osmišljen tako da pomogne onima koji možda imaju male ideje, ali nisu sigurni kako da ih realizuju. Putem ovog programa, njima se omogućuje da rade na razvijanju i unapređenju ideja koje bi mogle da doprinesu društvenoj zajednici“, dodao je.

СДЛ РЕДАКЦИЈА

FOTO - SDL redakcija

Američka Ambasada na nivou Univerzitetske razmene na raspolaganju ima programe koji su koncipirani tako da povežu Srpske i Američke Univerzitete. U trajanju od skoro pet godina, ostvareno je mnoštvo partnerstva. Univerziteti se na ovaj način povezuju i sarađuju međusobno kroz širok spektar aktivnosti. Neka od tih partnerstva uključuju studentske razmene, razmenu profesora i profesionalnih radnika, a takođe postoji i program koji uključuje profesore iz Srbije koji mogu držati i predavanja na američkim Univerzitetima. Neki od takvih programa su dvostrukog karaktera, odnosno američki studenti dolaze u Srbiju, a naši studenti odlaze u Ameriku. „U Nišu postoji zanimljivo partnerstvo između Univerziteta u Nišu i Univerziteta Džordž Mejson, sjajan fakultet u blizini Vašingtona. Fokus tog programa je tolerancija i rešavanje konflikta, što spada u tešku temu za jednu kulturu u društvu. Kao Amerikanac mogu da kažem, rezolucija konflikta i tolerancije je veliki izazov za nas i zadire u prošlost, ali radi na osnaživanju veza. Počastvovani smo što smo se upustili u koštac upravo sa ovakvom teškom temom. Ovo je sjajna prilika da osnažimo partnerstvo sa Srbijom, jer ima puno toga za naučiti i razmeniti“, pojasnio je Bikman.

Što se tiče benefita ovakvih programa, pored motivacije, pružaju i mogućnost da se kroz razmenu nauči dosta o drugoj kulturi, ali ne samo da se uči o drugoj državi, već se tako više uči i o sopstvenoj zemlji, dok se i od drugih polaznika može naučiti dosta toga. Mnoge koji su zainteresovani za ovu vrstu programa, zanima šta se dešava nakon što se program razmene završi. Kako nam je gospodin Bikman objasnio, cilj je da ovakvo iskustvo motiviše i inspiriše da se učesnici sa razmene vrate sa novim i zanimljivijim iskustvima, koji će im pomoći da nakon toga rade i ostvaruju ono što su zamislili kada su se prijavili. „Imamo i fond koji je zadužen za male grantove gde se dodeljuje od između 2.500 i 3.000 dolara godišnje, pa sve do 20.000 i 25.000 dolara iz kog se finansiraju projekti naših učesnika razmena. To je odlična prilika da ukoliko je neko na razmeni u Americi video neku zanimljivu ideju koju želi da realizuje nakon toga, da oformi organizaciju, ako želi da se bavi građanskim aktivizmom, bilo šta što je inspirisano iskustvom razmene, u mogućnosti je da radi na tome dalje“, rekao je on.

СДЛ РЕДАКЦИЈА

FOTO - SDL redakcija

Sistem obrazovanja u Americi i u Srbiji se dosta razlikuju u načinu rada, zbog čega se mnogi učesnici upoznaju sa skroz drugačijim metodama. Prednost velike države kao što je SAD, doprinosi da obrazovanje, odnosno sistem rada bude raznolik. Ono što je Bikman naglasio je da se posebno razlikujemo kada je u pitanju praktični i teorijski deo. Tradicionalno obrazovanje kod nas je fokusirano i na teoriju i na praksu, međutim u Americi je takav slučaj da je najveći fokus na praktični deo. „Imamo programe koji se tiču akademskog dela obrazovanja, ali imamo i veliki broj novih programa koji je fokusiran na taj praktični deo. Primer je Škola novinarstva gde se manje vremena posvećuje teoriji, a više na to kako izgleda živeti i raditi kao novinar. To pomaže da se nakon studija, učenici lakše prilagode poslu koji ih očekuje. To je jedna od najvećih razlika kada je u pitanju sistem obrazovanja u Americi i Srbiji“, zaključio je Savetnik Filip Bikman.

Programi razmene Ambasade SAD-a u Srbiji su brojni. Postoje programi razmene za srednjoškolce, akademski programi razmene, koji talentovanim studentima iz celog sveta obezbeđuje stipendiju na nivou osnovnih studija na univerzitetima i koledžima u Americi, profesionalne razmene koje se tiču profesora. Takođe, postoje brojni projekti, odnosno programi dodeljivanja grantova. Grantovi su inače bespovratna finansijska sredstva koja se dodeljuju radi sprovođenja unapred definisanih aktivnosti. Kroz Fond ambasadora SAD za očuvanje kulturne baštine, Sjedinjene Američke Države ukazuju na poštovanje kulturama sveta. Takođe, definisani su i programi malih grantova komisije za demokratiju, Alumni program malih grantova što je zapravo promovisanje liderstva i umrežavanje učesnika, kao i program gostujućih predavača. Više informacija o tome možete naći na sajtu Ambasade SAD u Srbiji.

studenti , programi razmene , Ambasada SAD , Media i reform Centar ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600