Интернационализација

„Границе у култури Бугара и Срба”: двадесетогодишњица размене научних искустава

Коментари
751 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Ђорђе Шуњеварић Докторанд Филологије на Филозофском факултету у Нишу
Велико Трново 2024. године /

У оквиру двадесет трећих традиционалних сусрета наставника, сарадника и студената Филолошког факултета Великотрновског универзитета и Филозофског факултета Универзитета у Нишу (од 18. до 21. априла 2024) организована је и међународна научна конференција. Ове године домаћин је био Филолошки факултет у Великом Трнову, а научна конференција одржана је 19. априла.

Тема овогодишње научне конференције била је „Границите в културата на българи и сърби” // „Границе у култури Бугара и Срба”. Проучаваоци језика и проучаваоци књижевности приступили су теми из различитих углова, те су на свој начин одговорили на тему дотичући се културе Бугара и Срба, али и шире, кроз призму европских језика. Пријављено је шеснаест реферата, међу којима је једанаест лингвистичких истраживања, док је преосталих пет у вези са књижевношћу и филмом.

Јубиларна двадесета научна конференција, проистекла из сарадње двају факултета из Великог Трнова и Ниша, отворена је свечано, поздравним речима доц. др Даниеле Константинове. Она је истакла срећу што се одржава континуитет сарадње са Филозофским факултетом у Нишу, те се у оквиру пријатељских сусрета редовно организују и научне конференције. На то се надовезао проф. др Христо Бонџолов, проректор Великотрновског универзитета, нагласивши да многи могу позавидети оваквој дугогодишњој сарадњи двају факултета, а потом је изразио жељу да се ови сусрети наставе и у будућности. Задовољство поводом још једног у низу сусрета наставника, сарадника и студената из Великог Трнова и Ниша исказао је и продекан за финансије Филозофског факултета Универзитета у Нишу проф. др Драган Тодоровић. Он је рекао и да у младима види настављаче ове лепе традиције и будуће организаторе нових сусрета и научних конференција. Присутнима се обратила и деканица Филолошког факултета у Великом Трнову доц. др Полина Цончева пожелевши срећу и успешан рад, као и богату размену идеја током конференције. У пуној сали Филолошког факултета у Великом Трнову осетила се срдачна добродошлица, а и домаћини и гости били су поносни што учествују у исписивању историје двају факултета.

Након званичног отварања и поздравних речи приступило се представљању зборника радова са прошлогодишње научне конференције „Прошло и будуће у култури Срба и Бугара” // „Минало и бъдеще в културата на сърби и българи”. Доц. др Александра Јанић, управник Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу, представила је радове из зборника на српском језику, док је др Валентина Седефчева, лектор за бугарски језик, указала на садржај радова на бугарском. Тиме је нови двојезични тематски зборник радова, који је уредила проф. др Снежана Божић у издању Филозофског факултета у Нишу, предат јавности, а доступан је на следећем линку: https://izdanja.filfak.ni.ac.rs/zbornici/2024/proslo-i-buduce-u-kulturi-srba-i-bugara-tematski-dvojezicni-zbornik-radova.

Уследила су излагања према програму овогодишње научне конференције. Своје реферате представило је дванаест учесника новог научног сусрета: проф. др Ценка Иванова („За българско-сръбските езикови граници и взаимното разбиране”), проф. др Валентина Бонджолова („Границите между думите”), доц. др Александра Јанић („Одступања у писању полусложеничких новијих именичких англицизама у српском језику: корпусни приступ”), др Илияна Димитрова („Неволи и крамоли в сатиричната проза на Станислав Стратиев и Душан Ковачевич”), доц. др Даниела Константинова („Речев етикет и граници на учтивостта”), др Валентина Седефчева („Границата, нейни производни и синоними в българската и сръбската фразеология”), доц. др Станка Бонова („Гранични територии в превода”), мср Мартина Атанасова („Предлози за овладяване на пространство и преодоляване на граници в българския и сръбския език”), мср Ђорђе Шуњеварић („Деминутивни суфикс -ић (-чић) на граници хипокористичног и пејоративног у именицама за означавање особа”), мср Александра Лебамовска („Жертвата и саможертвата на жената в романа Нечиста кръв на Борисав Станкович и повестта Гераците на Елин Пелин”), мср Сања Стевановић („Брисање граница између бугарског и српског језика путем германизама ‒ анализа заједничке лексике преузете из немачког”) и др Сава Стаменковић („Границе идеологије, слободе и (мало)грађанске пристојности у и око филма В. Р. Мистерије организма Душана Макавејева”).

Након свих излагања завршну реч дала је проф. др Ценка Иванова указавши на успешност још једне научне конференције. Истакла је важност ових научних сусрета и срећу што се међу излагачима налазе и младе колеге, докторанди, те у томе види будућност ове сарадње. Др Ценка Иванова нагласила је да је добро ширити углове посматрања, па тако бугарску и српску културу, као и језике, посматрати не само међусобно већ и у контакту, односно контрасту, са другим културама и језицима.

У пријатној атмосфери и уз заједничку фотографију затворена је још једна у низу научних конференција, а најављена је следећа – двадесет прва – конференција под називом „Жена у култури Срба и Бугара” // „Жената в културата на сърби и българи”, која ће се одржати на Филозофском факултету у Нишу 2025. године.

Ђорђе Шуњеварић, докторанд Филологије на Филозофском факултету у Нишу

Границе у култури Бугара и Срба , Велико Трново , Великотрновски универзитет , двадесеттрогодишња сарадња , двадесета конференција , Филозофски факултет у Нишу ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600