Интернационализација

PRVI UTISCI SA ERAZMUS+ RAZMENE: ISKUSTVA ANASTASIJE MILOJIĆ I ANĐELE ILIĆ

Коментари
910 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

мср Сања Стевановић докторанд и демонстратор на Департману за немачки језик и књижевност

Studentkinje druge i treće godine Nemačkog jezika i književnosti Anastasija Milojić i Anđela Ilić nastavljaju dobru saradnju u naučnoj razmeni studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Univerziteta Zarland u Zarbrikenu. Anastasija i Anđela su u Nemačku otputovale početkom meseca aprila, kada su i započele pohađanje nastave na ovom univerzitetu, na smeru Osnovne akademske studije germanistike. Tim povodom razgovarali smo sa njima o motivima odlaska na studentsku razmenu i prvim utiscima sa studija na nemačkom govornom području.

Šta te je motivisalo da konkurišeš za učešće na Erazmus+ projektu i zbog čega si izabrala Univerzitet u Zarbrikenu?

AM: Još od srednje škole imala sam želju da učestvujem u programu čim to budem mogla, te sam se, čim sam ispunila uslove, odnosno upisala drugu godinu studija, prijavila. Oduvek sam mnogo volela da putujem i istražujem nepoznato i uvek sam bila inicijator i organizator putovanja, te me je ideja da privremeno živim sama u drugoj zemlji veoma privlačila. Zarbriken je bila jedina opcija koja se nudila studentima germanistike, pa, da je izbor bio širi, ne bih odabrala ovaj grad, ali mislim da je svakako odlično iskustvo živeti u bilo kom studentskom gradu u Nemačkoj kao student nemačkog jezika.

AI: Motivisala me je želja da kao studentkinja germanistike dodatno unapredim svoje znanje boravkom na nemačkom govornom području. Univerzitet u Zarbrikenu izabrala sam zbog toga što nudi jako kvalitetan program internacionalnim studentima.

Opiši nam svoje prve utiske sa nastave na Univerzitetu u Zarbrikenu. Da li se i po čemu ona razlikuje od nastave na tvom matičnom fakultetu?

AM: Razlika je veoma vidljiva: život studenata ovde izgleda potpuno drugačije. Univerzitet ima veoma veliki kampus, okružen šumom, udaljen i izolovan od samog grada. Na kampusu se, pored uobičajenih prostorija za nastavu, nalazi sve što je potrebno jednom studentu u toku dana – biblioteke, menza, market, kafići itd.

Okruženje je veoma heterogeno i multikulturalno; studenata ima iz različitih krajeva Evrope i sveta. Ono što mi je posebno zapalo za oko, i veoma mi se dopalo, jeste što profesori ovde nemaju averziju prema tehnologiji i na predavanjima svako uz sebe ima neki uređaj, poput telefona, tableta ili laptopa i aktivno ga koristi. Ipak, malo mi je bilo tužno da vidim da su sveske gotovo izbačene iz upotrebe, teško je naći ih i u prodaji. 

Odnos sa profesorima je dosta profesionalniji nego u Nišu. Profesori su zaista maksimalno korektni, objektivni, bez predrasuda, veoma stručni u svojoj oblasti i uvek pozitivno nastrojeni. Predmete svojim izborom pohađaju studenti sa različitih departmana i godina studija, pa tako često slušam predavanja sa studentima anglistike, filozofije, teologije itd.

AI: Koncept nastave i način rada mi se jako dopao već na samom početku. Zadovoljstvo je slušati gradivo na nemačkom jeziku od maternjih govornika. Svi profesori su jako ljubazni i spremni da pomognu i upute nas u sve što nas čeka kao gostujuće studente. Pored njih, na raspolaganju nam je i Internacionalna kancelarija, koja je tu da sprovede administrativni deo mobilnosti. Što se tiče akademskog dela, sve je jako dobro organizovano. Posebno je zanimljivo to što smo ovde u mogućnosti da kroz svakodnevne aktivnosti primenimo znanje stečeno na našem fakultetu. Ono što se razlikuje od nastave na matičnom fakultetu je raspored časova koji student izrađuje individualno, birajući kurseve koji su u ponudi.

Koliko je sadržajan studentski život u Nemačkoj?

AM: S obzirom na to da je Zarbriken pomalo monoton grad i da se sve zatvara dosta rano, verujem da je u većim gradovima život prosečnog građanina dosta sadržajniji. Ipak, ima puno aktivnosti namenjenih konkretno studentima, posebno inostranim studentima. Na samom početku seminara organizuje se nedelja dobrodošlice i gotovo svakog dana postoji neka interesantna aktivnost za nove Erazmus+ studente, poput obilazaka, kvizova, upoznavanja i žurki. Nezavisno od toga, neretko se organizuju izleti do obližnjih gradića, kao i studentske žurke. Ipak, lično najradije biram da popodne, nakon svih obaveza, provedem mirnije, pa uglavnom sednem sa novim društvom u kafić na obali reke, dok vikendom volim da obilazim gradove u blizini.

AI: Mogu reći da se studentima u Nemačkoj posvećuje dosta pažnje i da su dostupne razne pogodnosti. Mogućnosti u Zarbrikenu su raznovrsne, od pozorišta i muzeja do organizacija koje spajaju studente kroz razne aktivnosti. Centar za međunarodne studente i Erazmus studentska mreža redovno organizuju izlete, ekskurzije, društvena okupljanja i još mnogo toga. Već u prvoj nedelji Univerzitet Zarlanda organizovao je brojna dešavanja i sesije sa ciljem da olakša boravak i snalaženje novim Erazmus+ studentima.

Kakva očekivanja imaš od razmene i kakve si ciljeve postavila sebi, a planiraš da ih ispuniš do kraja razmene?

AM: Pre dolaska ovde, tri prioriteta koja sam postavila sebi bila su: da poboljšam svoj nemački, da obiđem okruženje i Nemačku, te da se bolje upoznam sa njenom kulturom i da maksimalno uživam u samostalnom životu i svim prednostima koje on donosi. Za sada je odlično krenulo sa druge dve stavke, a na prvu ću se osvrnuti sa završetkom semestra. Pored toga, veoma mi je bitno da uspešno položim sve ispite, a nadam se i da ću steći nove prijatelje, lepo provesti vreme sa njima i vratiti se sa pozitivnim utiscima. 

AI: Imam velika očekivanja, koja će, verujem, biti ispunjena s obzirom na to da sam slušala samo lepa iskustva od koleginica i kolega koji su studirali na ovom univerzitetu pre mene. Glavni cilj mi je da usavršim svoje znanje i steknem iskustvo koje će mi biti značajno za buduću karijeru. Takođe, i da položim ispite koji su predviđeni Ugovorom o učenju, a zatim, naravno, i da uživam u studentskom životu i svemu što razmena donosi.

германистика , немачки језик ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600