Језици и лингвистика

ОKТОБАРФЕСТ- НАЈВЕЋА КАФАНА У СВЕТУ

Коментари
347 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Марина Ђукић Мирзајанц Департман за немачки језик и књижевност

Све је почело у Минхену 17. октобра давне 1810. године поводом венчања баварског принца Лудвига саксонском принцезом Терезом. Било је то веома успешно свеопште народно весеље након кога су људи наставили да се окупљају. У почетку је било више витешких забавних садржаја; коњичке трке, карневалске атракције, стреличарење. Већ 1835. овом слављу је присуствовало 50 000 људи из целе Баварске и од тада се са кратким прекидима свако године у Минхену одржава Октобарфест. Тек 1896 лицидерска срца, стреличари, растрчани коњи одлазе у други план а на сцену ступају мегаломанске шатре под којима се и данас попије око 11 милиона литара пива годишње.

Октобарфест се одржава прве суботе након 15 септембра и траје око 2 недеље. Њему присуствује преко 6 милиона људи што представља изузетан допринос баварској култури. Традиција је његова најважнија компонента. Почиње у суботу пре подне доласком запрега из пивница које доносе пиво на „поприште“ догађања Theresienwiese, простор од 42 хектара, где су постављени највећи шатори пивара Баварске. Минхенско дете, тј. девојка на коњу, са градоначелником и пратњом предводе поворку која полази из центра Минхена. Градоначелник традиционално отвара прво буре у Шотенхамеловој шатри речима: „ O’zapft is!“. Након тога испијање пива може да почне. Пиво које се точи на Октобарфесту мора садржати најмање 13,5% алкохола. Традиционална храна и слане грицкалице су такође укључене у овај ритуал. Kонобари имају ексклузивно право да из шатора одстране посетиоце за које процене да не пију довољно пива. Битна атракција овога фестивала су и баварски и немачки музичари и уметници. Ту је традиционално присутан пар младих који глуме принца Лудвига и Терезу, коњичке трке, поворке националне ношње, стрелци, мали зоолошки врт и бројне друге фестивалске атракције. Улаз је бесплатан, а једини трошак су храна и пиво за које се сваке године у количини испијеног обара рекорд.

Тако сваке године преко 200 година крајем септембра и првих дана октобра, Минхен постаје више Минхен него што је то иначе. Свакодневница је замењена Октобарфестом и град је пун гостију из целога света. Ове године због пандемије корона вирусом фестивал пива, неки га називају и највећом кафаном на свету, неће бити одржан. Губици се мере милијардама.

немачки језик , интеркултуралност ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600