Језици и лингвистика

„ЈУТРО, НЕВИНОСТ, ЛИВАДА, ДУША, ПОГАЧА, ПЕСМА...ˮ (Александра Милошевић)

Коментари
308 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Александра Милошевић ученица 4. разреда Пожаревачке гимназије

„Звоне у души најлепше речи српског језика.ЈУТРО, НЕВИНОСТ, ЛИВАДА, ДУША, ПОГАЧА, ПЕСМА...Тешко је у ову ниску бисера уплести неку своју, најлепшу реч. У њу уткати мудрост прошлих столећа, таласање искласалог жита, коло српско украшено звуцима фруле. Трагам, непрестано ширећи тај буквар снохватица, бежећи пред страхом да нећу успети. Иако пропадам у лавиринт, знам који је мој ЦИЉ. Пратим путоказе и тајне знаке неба и журим, журим да пронађем ИЗВОР. Извор са кога ће тећи речи , попут оних из успаванки које су нам певале наше баке. Трагам, напајам душу и срце у овој потрази за савршенством. Сви путеви воде ме том извору, и одводе ме од њега...Смишљам...РАДОСТ-кратко трајеОСМЕХ- понекад није искренДОМ- нема га свакоНЕБО- могу га прекрити облациИСТИНА-то је мој путоказ!Коначно осећам мир , јер истина је оно што ће ме ослободити и помоћи да нађем спас и утеху, и комад слободног неба, и речи, језик, и књиге, и писмо.Ту нађох снагу која побеђује равнодушност и путоказе који ће ме вечно водити и зауставити лутање. Ту негде лево од Сунца у близини СРЦА наши су корени, наша је снага и наш језик. Зато пишем ЋИРИЛИЦОМ, јер желим истину да кажем. Ћирилицу облачим у народну ношњу, а молитвом тражим да нам она буде ШТИТ и БРАНА. Нека ти звуци изнедре најлепше песме о љубави и животу, у земљи црвених макова, божура и белих голубова. Речи попут јата птица лете у небо. Радост открића греје моју душу. Сада јасно могу да видим свој ПУТ и предам се тој истини. Уплићем у ниску најлепших нове речи, које попут ластавица преносе поруке мојим вршњацима.Ту сам, ту остајем и ЈЕЗИКОМ СРПСКИМ ГОВОРИМ. Чувам га својим знањем, браним га својом заклетвом и непрестано нижем речи уместо бисера, које носим попут најлепшег накита на грудима. Језик је мој, попут мога имена, крсна слава коју славим , и ИСТИНА коју живим.”

Аутор: Александра Милошевић

србистика , матерњи језик ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600