Књиге и литература

„Свака је замисао једна идеја, а свака идеја један нови универзумˮ – разговор са уметницима групе „Клишеˮ

24. децембар 2020. Књиге и литература
Фото галерија Коментари
618 речи, ~3 минута читања

0%

Клише / Клише

Студенти прве године Србистике редак су и вредан пример повезивања у тренутним ванредним околностима десоцијализације. Њихова спона је уметност, а израз спектар човекових могућности. Желећи да бар делић мотивације и ентузијазма групе Клише пренесемо нашим читаоцима, поразговарали смо са њеним члановима о различитим питањима на пољу уметности, живота и идеја.

Интересантно је да сте се упознали и окупили у ванредним околностима. Да проверимо колико се добро можемо упознати преко различитих „митˮ или „зумˮ састанака: представите нам једни друге.

Клише: Можда је најинтересантнији део нашег упознавања био тренутак кад смо једни у другима препознали жељу за стварањем нечег великог и посебног, а затим и саму способност да то остваримо. Све оне елементарне чињенице везане за упознавање долазиле су саме од себе кроз сталне разговоре преко Meet-a i Zoom-a, преко порука и осталих видова комуникације коју нам тренутно стање омогућава. Било како било, мислимо да ништа нисмо изгубили и да је наш „сусрет” свакако био чаробан, без обзира на то како се одвијао.

Случајно сте се срели да бисте намерно променили нешто. Шта су ваши циљеви и ка коме/чему су усмерени?

Клише: Тачно је да таква реченица о случајности стоји у опису нашег сајта, али дефинишимо ту случајност као неки синхроницитет – нека срећна околност. Као људи који се баве уметношћу, да ли заиста верујемо да на овом свету нема узрока и разлога? Наши чланови су одувек тежили неком окружењу које ће подржавати слободу изражавања, различитост и безусловно прихватање. Клише је за нас управо то – дом.  Наш циљ је да кроз уметност изразимо себе и да уметност приближимо другима.

Да ли „нестанак стварностиˮ погодује настајању уметности? Какав је ваш поглед на ванредно стање уметности?

Клише: Уметност не нестаје онда када понестане стварности, већ у тренуцима када јој желимо измаћи јер нам је тешко да је прихватимо. Такође, зависно од уметникове личности, она може бити и „сликање” неиздрживе стварности. Као да ћемо јој на тај начин најдостојанственије изаћи на црту и бацити проклетство на њу, после чега опет ми односимо победу, над собом или суровим светом. Ванредно стање, нажалост, данас не описује само уметност него читаво људско постојање. Тако да уметност практично има задатак да у овом општем хаосу сачува оно најважније код људи. То је тежак посао али неопходан. Ми се трудимо да допринесемо својим радом.

Које ваше активности можемо очекивати у наредном периоду?

Клише: За сада се она своди на пласирање наших радова. Ускоро планирамо да отворимо конкурс за нове сараднике. У плану имамо многе манифестације које укључују разне видове уметности и на тај начин дочаравамо синкретизам.

Да ли ће „Клишеˮ бити клише?

Клише: Ми смо одлучили да будемо све, само не клише. О овоме би можда требало да одлучи публика, која нам је највећи покретач и најјача критика. Ту смо да дајемо све од себе, свакодневно будемо бољи људи и уметници, да се дружимо, делимо своју уметност и уживамо у ономе што радимо. Подршка или укор нека дођу сами од себе, оберучке ћемо их прихватити.

Шта бисте поручили онима који су „у клишеуˮ?

Клише: Нека вам Клише, тумачили га ви позитивно или негативно, буде покретачка енергија. Нећете веровати колико човек може да постигне чак и онда када сматра да су његове замисли безвредне. Не постоји безвредна замисао. Свака је замисао једна идеја, а свака идеја један нови универзум. Још данас реците то што мислите, покажите ту слику, прочитајте ту песму коју кријете, питајте некога шта мисли о вашој причи... Видећете да је клише чаробна реч.

Рад уметничке групе Клише можете пратити на сајту http://klise.bookmark.com/.

Разговарале: Ивана Митић и Мирјана Бојанић

књижевност , сликарство , музика , електронски часопис ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600