Књиге и литература

„ТУЖНИ ТИГАР“ НЕЖ СИНО ДОБИТНИК ГОНКУРОВЕ НАГРАДЕ СТУДЕНАТА СРБИЈЕ

Фото галерија Коментари
503 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Никола Бјелић ванредни професор на Департману за француски језик и књижевност
Нишка екипа у Француској амбасади / Milos Tesic/ATAImages

                Као и претходних 12 година, и ове године је у мају, у оквиру Молијерових дана, у Амбасади Француске у Београду проглашен добитник Награде Гонкур студената Србије.

            Ова награда је установљена 2012. године заједничким деловањем Француског инстутута у Србији, Академије Гонкур из Париза и четири одсека за француски језик и књижевност у Србији (Ниш, Београд, Нови Сад и Крагујевац). После избора пољских студената, Награда Гонкур студената Србије најстарији је страни избор за награду Гонкур, којих сада има преко 20 у целом свету. Правила за одлучивање разликују се од државе до државе. У избору српског Гонкура учествује 60-ак студената (по 15 са сваког универзитета) који победника бирају, баш као и чланови Академије Гонкур, између 4 романа који су остали у последњој селекцији за награду Гонкур за најбољи роман, која се традиционално додељује првог уторка у новембру.

            У овогодишњој селекцији нашла су се следећа 4 романа:

  • Jean-Baptiste AndreaVeiller sur elle (L'Iconoclaste)
  • Gaspard KœnigHumus (L’Observatoire)
  • Éric ReinhardtSarah, Susanne et l'écrivain (Gallimard)
  • Neige SinnoTriste tigre (P.O.L)

        О добитнику Награде Гонкур одлучивало је 10 чланова Академије Гонкур: Дидије Декоен (Didier Decoin), Паскал Брикнер (Pascal Bruckner), Ерик-Емануел Шмит (Éric-Emmanuel Schmitt), Пол Констан (Paule Constant), Кристин Анго (Christine Angot), Тахар Бен Желун (Tahar Ben Jelloun), Камиј Лоранс (Camille Laurens), Франсоаз Шандернагор (Françoise Chandernagor), Филип Клодел (Philippe Claudel) и Пјер Асулин (Pierre Assouline), који су у 14. кругу гласања изабрали роман Бдети над њом Жан-Батиста Андрее.

          Највише гласова српског жирија добио је роман Тужни тигар Неж Сино, који је проглашен за добитника 8. маја 2024. у присуству француског академика, писца Андреја Макина (Andreï Makine). У овом аутобиографском роману, ауторка говори о трауматичном искуству инцеста који је у најранијем детињству преживела од стране свог очуха. Роман је потресно сведочанство о насиљу, инцесту и злу и покушају борбе против њих. Будући да је роман добио Награду Гонкур студената Србије, издавачка кућа Booka најавила је да ће бити преведен на српски и објављен наредне године.

          У раду српског жирија учествовало је 14 студената Департана за француски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу: Дана Ђорђевић, Јелена Ђорић, Марија Јовичић, Софија Величковић, Тијана Спасић (са 3. године), Анђелина Станојковић, Јелена Стефановић, Миа Џунић, Милица Станковић, Нина Костадинов (са 4. године), Александар ЈовановићТамара Чукурановић (мастер студије) и Валентина Туловић (са докторских) које су предводили проф. др Нермин Вучељ и др Вања Цветковић. Током четири месеца, они су читали романе, разговарали о њима, организовали дебате о сваком од њих. Било је то једно сасвим ново и значајно искуство за студенте, упознавање са савременом француском књижевношћу, сарадња са Француским институтом и Академијом Гонкур, што отвара неке нове могућности у њиховом будућем професионалном раду и усавршавању.

          Будући да су овакве ваннаставне активности на нашем Департману бројне и да представљају важан сегмент студентског живота, позивамо све заинтересоване да упишу студије француског језика и књижевности на Филозофском факултету у Нишу и тако постану део наше франкофилне породице!

Гонкурова награда , француска књижевност , француски језик и књижевност , француски језик , књижевност , култура , роман ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600