Књиге и литература

СА СВОЈИМ ИНТЕРЕСОВАЊИМА НЕ ТРЕБА ПРАВИТИ КОМПРОМИС (МИХАЕЛА МИЛЕНКОВИЋ)

4. децембар 2021. Књиге и литература
Коментари
664 речи, ~3 минута читања

0%

 Прошле академске године, данима отворених врата Филозофског факултета у Нишу присуствовала је и Михаела Миленковић. Са много пажње и знатижеље слушала је информације о студијском програму, и са подједнаком радозналошћу је постављала питања у вези са њим. Већ тада се стекао утисак да је Србистика Михаелин прави животни избор. И јесте, уз фармацију! Стога је управо Михаела прави саговорник на тему интересовања и компромиса.

1. Због чега сте се одлучили да упишете и студије Србистике? (Исто питање, са везником „иˮ, могло би се поставити и у вези са Фармацијом.)

Одувек сам много волела српски језик. Током основне и средње школе такмичила сам се на великом броју такмичења из српског језика. Посебно волим литерарне конкурсе и, с обзиром на то да сам у Гимназији освојила око тридесет награда у области литерарног стваралаштва, схватила сам да је писање вештина коју бих волела да негујем и усавршавам. Сматрам да је добро познавање језика и књижевности предуслов за добро написану књигу, а волела бих да у будућности објавим једну. Због тога сам се одлучила да упишем студије Србистике на Филозофском факултету у Нишу. Међутим, поред писања волим и природне науке, посебно билогију и хемију, стога сам одлучила да упишем и Фармацију на Медицинском факултету у Нишу. Фармација је племенит и занимљив животни позив, што је још један разлог због чега сам је изабрала.

2. Која је Ваша „једначина укрштајаˮ фармације и србистике?

По мом мишљењу свако од нас има много талената, само је питање да ли уме да их препозна. Писање и књижевност је нешто што ме инспирише и лично испуњава. Када пишем, своја осећања преносим на папир, па понекад имам утисак да писањем  упознајем себе сваки пут на неки нови начин. Књижевна уметност је за мене задовољство. Док фармација као наука носи посебну одговорност,  а још ако настоји да служи човечанству, онда је једна од најхуманијих грана медицине. Волела бих да се у будућности будем фармацеут, који оплемењује свој живот кроз писану реч. Другим речима, волела бих да, поред звања магистра фармације, себе назовем и писцем.

3. Поделите са нама како се одвија један Ваш наставни дан.

Радним данима настојим да устанем раније, како бих прочитала материјал са предавања, који ми је потребан да бих активно пратила вежбе на Медицинском факултету. Затим присуствујем вежбама. Након доласка кући направим паузу, која ми помаже да остатак дана продуктивније искористим. Поподне користим да прочитам материјал са предавања на Филозофском факултету. Као што се из мог распореда види, немам пуно слободног времена, али се свакако трудим да га што боље искористим. Углавном, сваког дана могу да издвојим и време за тренинг и пријатеље. Када правим паузе, продуктивније учим.

4. За крај, откријте нам шта вас је током зимског семестра мотивисало да остајете истрајни у својим жељама да студирате два, наизглед у потпуности различита студијска програма.

У свему је први корак најтежи, а то је, заправо, одлука да нешто започнете. Када већ почнете, онда вам не остаје пуно времена за размишљате да одустанете. Ја не волим да одустајем и настојим да будем борац за своје снове. Мој сан је да завршим оба студијска програма. Наравно, много је и препрека и обавеза, али ако сте по природи оптимиста онда смирено можете да их превазиђете.Прва препрека на путу до остварења овог мог сна је била та што су пријемни испити на оба факултета били заказани истог дана у исто време. Али ја заиста верујем да Бог помаже онима који се труде, тако да сам у мају освојила прво место на републичком нивоу такмичења Књижевна олимпијада и уписала студијски програм Србистике без полагања пријемног. Оно што ме мотивише да истрајем је упорност. Све почиње из нашег ума. Патријарх Павле је говорио: „какве су ти мисли, такав ти је животˮ. Зато се трудим да имам позитиван став. Наравно много ми значи и подршка моје породице, посебно мајке. Без њих не бих постигла ово што јесам

Аутор: Михаела Миленковић

Разговарала: доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић

србистика , фармација ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600