Књиге и литература

„Ожиљакˮ (Тим „Добојска бајкаˮ)

19. децембар 2022. Књиге и литература
Коментари
704 речи, ~4 минута читања

0%

Предложак

Владимир: Дакле, хоћемо да пођемо?

Естрагон: Хајдемо.

Не мичу се с мјеста.

 

Ожиљак

(Одједном их обасја и окружи засљепљујућа свјетлост. Покрили су очи рукама. Oбавила се око њих, ни сами нису били свјесни шта их је снашло. Отворивши очи затекао их је призор који нису очекивали. Пред њима стајао је наизглед сасвим обичан човјек, али ожиљци по његовом тијелу крили су разне тајне.)

Старац: Куда, господо?

Владимир: Па...Не знамо.

Естрагон: Чекамо Годоа, чекамо знак, чекамо Бога...чекамо, чекамо, чекамо.

Старац: И, шта када га дочекате?

Владимир: Нисмо ни ми баш сигурни, надамо се да ће нам он дати одговоре.

Старац: Колико дуго га чекате? 

Владимир: Ево већ цијела два дана. Не, двадесет дана. Двадесет година? Цијели живот?

Старац: Зар не мислите да је узалудно чекати некога ко се можда уопште неће појавити? 

(Владимир и Естрагон се погледаше)

Владимир: (Слијеже раменима) А ко сте Ви? Кожа Вам је храпава попут изроване земље. Шта значе ти ваши ожиљци, боле ли?

Естрагон: Владимире, радознала сово...

Старац: У реду је Естрагоне, не замјерим му. Ово су трагови туђих обећања.

Естрагон: (збуњено гледа у старца) Како ви знате моје име?

Старац: Рецимо да знам много о теби и Владимиру. Знам зашто Мерсо нема суза, памтим обећања Ане Карењине, знам за искрено покајање Родиона Романовича Раскољникова. И даље нисам добио ваш одговор. Шта када га дочекате?

Естрагон: Када га дочекамо, наш живот ће добити смисао. Ми у то искрено вјерујемо. Је ли тако, Владимире?

 Владимир: Тако је. Постоји ли нешто у шта Ви вјерујете?

Старац: Вјерујем да, уколико ме послушате, пронаћи ћете оно што чекате. Али морате испунити једно обећање.

Естрагон: Шта тачно треба да испунимо?

Старац: Треба да се покренете са овог мјеста. Шаљем вас на пут, бићете гладни и жедни и нападаће вас и падаћете, али се морате подигнути и кренути даље. Одустајање не смије бити опција. Сваким новим кораком добијаћете нови одговор. На крају пута, знаћете много, а тражићете само још времена. И срешћете оног кога тражите. И срешћете оно што сте током пута оставили.

(Јарка свјетлост им је поново затворила очи. Налазили су се на истом мјесту, нису се помјерили, поново угледаше старца)

Владимир: То сте Ви! 

Естрагон: Ништа се нисте промијенили, чини ми се само да имате који ожиљак више.

Старац: Управо су настала два нова. Срешћемо се поново, сретно остајте!

Естрагон: Када ћемо се срести?

Старац: Кад за то дође вријеме?

...

Владимир: Дакле, хоћемо да пођемо?

 Естрагон: Хајдемо!

                        Не мичу се с мјеста.

 

Аутори: Тим „Добојска бајкаˮ

Чланови Тима:

Ана Куртиновић, рођена 17. 10. 2004. године у Добоју. Тренутно похађа четврти разред Економске школе у Добоју, смјер пословно-информатички техничар. Љубав према књижевности и писању  настала је као резултат личних увјерења и погледа на свијет. Посебну склоност показује према умјетности и очувању традиције уопште. Рано је почела да развија свијест о важности очувања културе и традиције српског народа и настојаће да своје дјеловање у будућности усмјери у том правцу.

Невена Трифуновић, рођена 20. 4. 2004. године у Добоју. Тренутно похађа Економску школу у Добоју, смјер пословно-информатички техничар. Жељела би да настави образовање у области безбједности. Воли да пјева, гледа филмове, чита и игра видео игрице.

Maja Зечевић, рођена 11. 5.2004. године у Добоју. Тренутно похађа четврти разред Економске школе у Добоју, смјер пословно-информатички техничар. Образовање ће наставити на Факултету техничких наука. Воли музику, филмове, видео игрице и спорт.

Канита Хаџикадунић, рођена 4. 9. 2004. године у Зеници. Тренутно похађа четврти разред Економске школе у Добоју, смјер пословно-правни техничар. Између многоборојних интересовања и склоности издвојила би кување као омиљену активност. Жеља јој је да се у будућности бави писањем књига.

Ментор: Жељка Дамјановић, професор Српског језика и књижевности у Економској школи у Добоју. Коаутор андроид апликације „Џепни правопис и граматика српског језикаˮ и чет бота „Србоˮ. Добитник Светосавске награде.

Фан фикција , креативно писање , Бекет , Чекајући Годоа , драма апсурда ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600