Књиге и литература

Наставак приче „Пад куће Ашерˮ (тим „Наша авангардаˮ)

15. јануар 2023. Књиге и литература
Коментари
554 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Драговић Магдалена и Вуковић Јана Гимназија у Куршумлији

Наставак приче „Пад куће Ашерˮ

Целог једног суморног, мрачног и тихог јесењег дана, када су облаци тешко и ниско висили на небу, пролазио сам сам, на коњу, кроз необично пуст крај; и најзад, док су се вечерње сенке већ прикрадале, нашао сам се на догледу туробне Куће Ашер.

На улазу су ме сачекале слуге мог верног пријатеља Родерика Ашера, дочекали су ме с пријатношћу, али су имали  лоше вести – Родерик је мртав. „Мртав!?”- узвикнуо сам. Нисам знао шта се дешава, нисам знао како да реагујем, облио ме је хладан зној. Једино што сам знао, а то су ми слуге рекле, Родерика је убио дух његове покојне сестре. Осећао сам вртоглавицу и последње чега се сећам био је ударац. Пао сам. Када сам се пробудио, слуге су ме припремиле за остатак приче. Лејди Меделин, Родерикова  сестра изненадно  је умрла, а након два дана њен дух се вратио, загрлио Родерика након чега је он једноставно пао. Сви су остали без речи. Његово покојно тело је у својој соби, али нисам имао снаге да му приђем. Био сам уплашен, нећу лагати.

„Знао сам да је кућа превише сабласна, зашто сам долазио?” – запитао сам се. Одлучио сам да преспавам.  Била је олујна ноћ, обасјана месечином. Нимало ми није ми било пријатно да боравим овде, али нисам имао избора. У једном тренутку, испред мене се појавила силуета. Била је то Лејди Меделин.Пренеразио сам се, али Маделин је плакала. „Не желим да ме се плашиш, само желим да ми помогнеш” – рекла је кроз јецај и сузе. Признајем, уплашио сам се, али ипак сам се потрудио да говорим мирним тоном, без дрхтавог гласа.

Испричала ми је причу о  породичном  проклетству, која говори о начињеним греховима њихових предака. Како прича говори они су били ти, који су су узели животе седам вила које су претходно чувале њихово здање, како би постали бесмртни. Једна је преживела, те предсказање није начињено али је проклела генерацију која ће доћи након века и векова. Родерик и она нису се случајно родили као близанци, по причи врачаре они су осуђени на болест код које нити једно неће живети здраво док не узме душу оног другог, дакле обоје ће умрети. Они представљају два тела и једну душу. Чувши то, Родерикови родитељи жртволали су Медлину. Разговор се наставио, а она је додала да је Родерик тренутно у својој постељи и да се неће сећати духа своје сестре, те да ће се пробудити након шест ноћи и седам  дана након сахране. Све ми је изгледало фасцинантно. Нисам могао да верујем шта сам видео својим очима и чуо својим ушима. Покушао сам да наставим разговор дрхтавим гласом, али ме је она предухитрила и напустила јер сат откуцава дванаест. Изненада је нестала, а онда је следеће ноћи дошла и кренула да изриче једно по једно пророчанство Ашерових. Сва пророчанства била су изречена од стране вила чији духови лутају и прогањају Медлину. Медлина, разорена тим сазнањима рекла ми је само једно, да ће шест наредних ноћи долазити и причати, а да ће седме ноћи доћи и изрећи предсказање које ће скинути клетву. Нисам знао шта ми је чинити, али једно сам знао, моја осмодневна посета, потрајаће ипак мало дуже…

Аутори: Тим: „Наша авангардаˮ

Ученице Гимназије у Куршумлији – Драговић Магдалена и Вуковић Јана 

Ментор: Рочкомановић Јасмина

 

креативно писање , Фан фикција , Пад куће Ушера , Едгар Алан По ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600