Књиге и литература

„Код куће је најлепшеˮ (тим „Сјајˮ)

22. јануар 2023. Књиге и литература
Коментари
628 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

„Код куће је најлепшеˮ

Бели коњи су помахнитали, па су престрављени јурили узагрепце односећи Јахаче у воду што је надирала. Њихови продорни крици су били заглушени хуком реке која их је односила са собом. Тад Фродо осети како пада и учини му се да хука и вртлог воде подижу и њега, гутајући га заједно с његовим непријатељима. Ништа више није чуо ни видео, вир га је носио са собом.

Вир га је, након неколико тренутака, избацио на траву. Светлост га  је заслепила и требало му је неколико секунди да схвати где је. Погледао је око себе и угледао чоколадну реку окружену огромним лизалицама. Пољана је била пуна оваца које су уместо уобичајене вуне имале шећерну. Био је очаран призором, али то није дуго трајало. Чуо је неко комешање иза леђа, окренуо се и нашао се пред војском патуљака седе браде. Јуришали су ка њему. Нису му изгледали баш гостопримљиво, те је појурио у супротном смеру и брже-боље зајахао најближу овцу. Овца је јурила ка чоколадној реци, изгубила равнотежу и упала у реку. Ништа више није чуо ни видео, вир га је носио са собом. 

Хладна језа прошла је његовим телом. Белина снега га је заслепила и убрзо је схватио да се налази у свету Ескима. Окружили су га. У њиховим продорним погледима видео је да није добродошао. У руци једног од њих пресијавала се оштрица ножа. Фродо је појурио у супротном смеру. Одједном, чуо је пуцање леда под својим ногама и осетио ледену воду свуда око себе. Ништа више није чуо ни видео, вир га је носио са собом.

Осетио је врућ песак под својим телом, олакшање и пријатност због бекства и промене климе. Упркос пријатности трагао је за начином повратка у свој свет. Ништа му није било јасно. Угледао је камилу и узјахао је покушавајући да нађе излаз. Камила се унервозила и збацила га са својих леђа право у језеро у оази. Надао се да му се неће опет све поновити, али ништа више није чуо ни видео, вир га је носио са собом.

Три пуцња натерала су га да отвари очи. Схвати да се ништа није променило: иста ситуација, исти циљ. – Откуд  каубоји? Страх га је присилио да крене уназад. Каубоји кренуше ка њему, он стаде да бежи, али га сустигоше. Стао је пред њих не размишљајући о последицама. Један од каубоја га је питао шта ради овде и зашто је тако чудно обучен. Фродо, и даље уплашен, одговара да ни он сам не зна и да му треба помоћ. Исприповеда шта му се десило, а каубој га је, осмехујући се, гурнуо у воду. Фродо осети како пада, учини му се да га хука и вртлог воде подижу и нађе се испред своје штале. 

Збуњен и срећан је погледао око себе да би се уверио у реалност призора, схватио где је и задовољан отишао да спава. 

Аутори: 

Тим „Сјајˮ чине Јелена Опачић, Јована Адамовић, Анђела Ерцег и Александра Михаиловић (све су ученице другог разреда друштвено-језичког смера Гимназије Вељко Петровић" из Сомбора), као и ментор др Снежана Клепић.

Име тима је, у ствари, преметаљка иницијала свих чланова: Ј, Ј, А, А, С.

Јелену Опачић занимају језици и глума, а изузетан је и рецитатор. Ведра и духовита, позлати све што дотакне.

Јована Адамовић још увек није сигурна чиме ће се у будућности бавити: психологијом , људским ресурсима или новинарством, али ће сигурно бити успешна у свему. Воли да слуша музику, чита књиге, а највише воли поезију.

Анђела Ерцег већ сад зна да је њен избор Филозофски факултет у Новом Саду, одсек психологија. Воли да чита и гледа филмове.

Александра Михаиловић долази из света цвећа и лептирова, а жели да студира на ФТН у Новом Саду. Воли људе, негује пријатељства; воли музику и књиге.

Фан фикција , креативно писање ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600