Књиге и литература

„СВЕТОВИ ТОЛКИНОВЕ ПРИЧЕˮ (Тијана Антонић)

24. јануар 2023. Књиге и литература
Коментари
543 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Тијана Антонић Мастер студиј на одсјеку за Српски језик и књижевност, Филозофски факултет Пале, Универзитет у Источном Сарајеву (Република Српска, БиХ)

Црни коњи бијаху помахнитали па су престрављени јурили узагрепце односећи Јахаче у воду што је надирала. Њихови продорни крици бијаху заглушени хуком ријеке која их је односила са собом. Тад Фродо осјети како пада и учини му се да хука и вртлог воде подижу и њега гутајући га заједно с његовим непријатељима. Ништа више није чуо ни видиo. Талас га је повукао у свој втлог, односећи и задњу наду за спас.

Тама. Тишина. Из дубоког црнила у даљини се назирао траг свјетлости. Није био сигуран да ли је жив или је то већ у ходнику између пакла и раја. 

Живот је ипак јачи од смрти. Срчани импулс јасно је дао до знања да се борба наставља и да још увијек није све готово. Фродо покуша подићи руку, ухватити се за нешто, али начини само благи трзај. Није био сигуран да ли је већ потонуо на дно или лежи на некој чврстој подлози. 

– Јеси ли сигурна да је жив? – зачуо је шапутање.

– Дише помало – одговори неко.

Фродо поче поново да тоне у мрак када осјети нечије руке испод свог пазуха како га подижу у полулежећи положај. Настојао је отворити очи, али оне су биле чврсто залијепљене. Осјетио је властито дисање, али у тренутку схвати да поче повраћати воду. Гласови које је раније чуо ускомешаше се, испреплеташе се, те никако није могао разазнати ко и шта тачно говори. Ново повраћање га извуче из полусвјесног стања, а дрхтање му обузе цијело тијело. Тако је био још неколико минута док коначно не прогледа и схвати да је у пећини и да гласови који су били око њега припадају двјема женама. 

Оне су збуњено гледале у његвом правцу, очекујући да ће коначно дати праве знакове живота. Још више је збуњен био он, не знајући гдје је и шта се са њим десило. Како то да је ипак жив? Ко су те жене и гдје се налази?

Касније, размишљајући о свему што се десило, закључио је да велики срећник и да га је сам Бог изабрао да настави пут на земљи. Жене које су му дале руку спаса биле су локалне праље, које су своје дане проводиле у близини воде. Нашле су га, више мртвог него живог, како плута у близини обале. Успјеле су га извући, али како га нису одмах препознале, плашиле су се да није неки разбојник, те одлучиле да га однесу до пећине.

Ниједан Јахач није успио преживјети моћну руку ријеке која је почистила све пред собом. Фроду су се често јављали у сну, видио би њихова избезумљена лица и чуо њихове крике. Дуго се питао зашто је баш он изабран да побиједи ријеку и смрт. Одговоре није успијевао наћи, али је научио једно – да више цијени живот и да у једном дану може да се гледа лицем у лице са смрћу, да буде пред вратима раја и да слободно хода на земљи. Многи су слободу платили скупо, али се он завјетовао да ће још дуго свједочити о истинској храбрости својих сабораца.

Аутор: Тијана Антонић

Студијски програм: Мастер студиј на одсјеку за Српски језик и књижевност, Филозофски факултет Пале, Универзитет у Источном Сарајеву (Република Српска, БиХ)

Ментор: проф. др Бранка Брчкало

 

 

Фан фикција , креативно писање , Толкин ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600