Социологија

Социологија као пут ка различитим професионалним могућностима

2. фебруар 2020. Социологија
Коментари
1097 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

Марија Мирковић Дом за децу и омладину „Душко Радовић“ Ниш
Марија Мирковић / Марија Мирковић

Моје име је Марија Мирковић. Рођена сам у Нишу, где и данас живим. Студије социологије завршила сам на Филозофском факултету у Нишу и дипломирала 2009. године. Током студирања упознала сам много младих људи, како из Ниша, тако и из околних градова и села. На мојој студијској групи тада је било више студената који су због факултета дошли из других места источне, јужне као и централне Србије, а ја сам се трудила да им свој град представим на најбољи начин. Када је социјални живот у питању, студентски период је заиста био најлепши период  мог живота. 

Мотив и жеља за студирањем социологије произашли су из тежње за посматрањем друштвене стварности из другачије перспективе. Наиме, изучавање социологије помогло ми је да друштвене чињенице, појаве и процесе посматрам из другачијег угла,  да их анализирам и повезујем у оквиру ширег друштвеног контекста. Социологија ми је такође помогла да научим на који начин се истражују различити друштвени проблеми, појаве и процеси, што ми је касније доста помогло у каријери. Суштина факултетске дипломе није само у стицању нових знања и информација из одређене области, већ и у једној врсти социјализације личности која подразумева упознавање људи из различитих социјалних миљеа, формирање нових комуникацијских вештина и прихватaње другачијих ставова од наших. Све то ми је Филозофски факултет пружио.

Одмах након завршетка студија, постала сам активна у неколико невладиних организација. Све је почело из жеље за стицањем практичних вештина као и дружења са младим људима сличних интересовања. Учествовала сам у разнородним активностима невладиних организација, како у Нишу, тако и у Београду. Управо овај ангажман ми је пружио могућност да стичем бројна додатна знања и вештине који су били одличан додатак знањима која већ поседујем из социологије. Похађала сам више врста едукација, семинара, школа, обука и академија из области писања пројеката, реализације пројектних активности, писања извештаја, организовања семинара, осмишљавања и организавања уличних акција, тимског рада, лидерства, презенотвања, медијског наступа, осмишљавања веб сајта, рада са новим медијима, финансирања, прикупљања средстава и друго. Од многих едукација које сам похађала, издвојила бих најбитније, а то су: завршена двосеместрална  "Школа нове политике" у организацији ОЕБС-а и НВО Иницијатива младих за људска права у Београду; завршена двосеместрална "Школа социјалдемократије" у организацији Центра за студије социјалне демократије и фондације Friedrich ebert stiftung;  похађање међународног семинара "Waves of Democracy 2011, Belgrade" у организацији Европског покрета у Србији; завршена академија "Youth Leadership Academy 2011, Empower Serbia" у организацији Националног демократског института у Србији и Министарства омладине и спорта; напредни програм "Young leaders of Serbia, 2012." у организацији Националног демократског института у Србији; једнонедељна "Школа политичке филозофије др Зоран Ђинђић" у организацији Фондације др Зоран Ђинђић, Факултета политичких наука у Београду и Балканског фонда за демократију, завршена Летња академија програма Грађанско друштво за будућност у организацији Института за одрживе заједнице, обука "Заштита података о личности"  у организацији Фонда за отворено друштво у сарадњи са Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Као један од најпрестижнијих свршених програма издвојила бих "Годишњи семинар" у организацији Београдског фонда за политичку изузетност. С обзиром на то да сам алумниста Беградског фонда за политичку изузетност, пружа ми се прилика да често учествујем на семинарима и едукацијама у њиховој организацији. Као њихов алумниста учествовала сам на четвртом  Форуму за демократију у Стразбуру,  који се је одржавао у Савету Европе и такође сам имала прилику да посетим  Европски суд за људска права. Укратко, са свиме о чему сам учила на разним предметима из социологије, сада сам могла и непосредно да се сретнем и интерпретирам, па су претходно стечена знања на студијама добила нову ширину.

Као социолог, прво радно искуство  у струци имала сам у невладиној организацији Одбор за људска права у Нишу, на позицији асистента координатора.  Ова организацијa се у најопштијем смислу бави људским правима тј. заштитом права маргинализованих група. Посао је за мене био веома занимљив и динамичан, јер је некада захтевао стицање нових и посебних знања и вештина, што ми је отварало прилику да се додатно едукујем.  Након три године рада у Одбору за људска права,  била сам ангажована на неколико различитих пројеката, а један од значајнијих био је у организацији СеконС групе за развојну Иницијативу  из Београда. Осим тога, издвојила бих и рад на пројекту Отворени парламент који је спроводило више организација из Србије. Овај пројекат тицао се праћења и анализирања активности и рада Народних посланика у Народној Скупштини Републике Србије као и презентовање резултата њиховог рада на конференцијама и у медијима.

Након послова у невладином сектору, радно искуство сам наставила 2015. године у државној установи социјалне заштите која се бави смештајем корисника. Ради се о Дому за децу и омладину "Душко Радовић" у Нишу, а моја позиција је васпитач-стручни сарадник. Почетак рада у овој установи донео ми је једно сасвим ново искуство, које нимало није повезано са претходним пословима које сам обављала. Ово је био нови професионални почетак у мојој каријери социолога. Рад у овој установи није лак и изискује доста знања, вештина, флексибилности и емпатије према корисницима. Са сигурношћу могу рећи да овај посао не може обављати свако. За рад у установи таквог типа неопходно је имати особине и вештине које се не стичу само образовањем, већ и животним искуством. У установи у којој радим, реализује се неколико услуга социјалне заштите. Конкретно,  посао васпитача који ја обављам јесте у овиру услуге Прихватилиште за децу и младе. Структура корисника је врло различита, а махом се ради о деци без родитељског старања, старости од 7 до 18 година, са вишеструким проблемима. Неки од послова које обављам су: вођење докуменатације, писање пројекта за добијање средстава на годишњем нивоу, пријем, смештај и збрињавање корисника, припремање корисника за одлазак у хранитељску или биолошку породицу, као и у домски смештај, свакодневно обављање саветодавних разговора, праћење здравственог стања корисника, рад на унапређивању хигијенских навика, праћење похађања образовног процеса, спровођење креативних, спортских, едукативних и других радионица, и још много тога. С обзиром на то да већ четири и по године радим у области социјалне заштите, 2018. године уписала сам мастер академске студије Социјалног рада на Филозофском факултету у Нишу и после скоро десет година вратила се у студентске клупе. Успешно сам положила све испите и  тренутно радим на изради мастер рада, под називом "Изазови и проблеми у спровођењу социјалне услуге ургентног смештаја за децу и младе". Истраживање мог мастер рада биће фокусирано управо на рад и функционисање Прихватилишта за децу и младе при Дому "Душко Радовић" у Нишу.

За посао васпитача-стручног сарадника социологија ми је од велике користи, јер су знања која сам стекла током студија непосредно повезана са различитим апсектима ове делатности. Оно што је код студирања социологије најбоље, јесте управо то што она својом ширином омогућава увид у све сфере друштва, отварајући тиме пут за професионално усавршавање појединца у различитим правцима.

Социологија , Професија , Могућности ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600