Студије и студијски програми

Због чега студирати комуникологију и новинарство?

Коментари
999 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

Душан Алексић Департман за комуникологију и новинарство

Желите ли да будете елоквентни? Да комуницирате на начине прилагођавајући се свакој прилици која је пред Вама? Да се односите са јавношћу и сваку сарадњу успешно остварите?

Усавршавањем начина говора, избора речи, припреме за јавни наступ, писањем и управљањем ресурсима за медије – овај департман је прави избор за Вас!

У свакој прилици, на разне начине – KОМУНИЦИРАЊЕ И ОДНОСИ СА ЈАВНОШЋУ!

Аца Цветковић, II година, Kомуницирање и односи са јавношћу

Зашто сам уписала комуникологију?

Изгубљена између животне жеље да пишем, путујем, и радим као новинар и репортер, и друге жеље, да будем озбиљна и пословна жена у медијима или представник неке компаније, пронашла сам се на једном од департмана Филозофског факултета у Нишу. Са предметима који ће ми сутрадан омогућити да радим као PR, HR, новинар, евент или маркетинг менаџер, апсолутно сам задовољна својом одлуком. С обзиром на то да већ на другој години основних студија имам искуства у својој струци, схватила сам да је департман за Kомуницирање и односе са јавношћу био прави избор за мене.

Александра Пешић, II година, Kомуницирање и односи са јавношћу

Департман за комуникологију и новинарство нуди широк дијапазон знања. Осим теоријских и практичних предмета, ту су и предмети попут псхилогије, социологије, политике и других сродних наука. За разлику од других департмана, мислим да овај смер пружа широк асортиман различитих предмета и тако оспособљава будуће комуникологе и новинаре за рад у државним или приватним фирмама односно медијима. Kао главни и одговорни уредник Студентског дневног листа, гласила студената новинарства и комуникологије, задовољство ми је да кажем да из "клупа" студенти могу примети теорију у нашем листу и започну своје новинарске воде у СДЛ-у. Бавимо се студентским темама и за кратко време постали смо препознатљиви студентима, али и грађанима Ниша. Активни смо на великим фестивалима, попут Нишвила и Филмских сусрета сваке године, главни и медијски спонзори смо на Јоб Фаир-у, сајму стручних послова и пракси. Са више студентских организација имамо склопљене уговоре, тако да смо потпуно прилагођени студентима свих факултета, али нагласак увек стављамо на студенте Филозофског факултета. И, наравно, увек смо отворени за нове новинаре сваке године.

Будућим студентима бих препоручио да се одмах, од прве године студирања активирају и да никако не остављају праксу по страни, јер новинара као и ПР-а чине контакти. Без контакта нико не може бити добар новинар или ПР.

Александар Ђокић, IV година, Новинарство

Одувек ме је занимало новинарство, а Филозофски факултет ми је понудио могућност да се боље упознам са овом професијом. Поред предмета на којима учимо о новинарству, ту је и Студентски дневни лист, где практична знања могу да се примене у раду на порталу. Током година од новинара постао сам уредник рубрике, научио много и упознао бројне познате личности, пратио концерте, представе, фестивале, биоскопске премијере, присустовао семинарима и конференцијама...

Филозовски факултет и СДЛ су одлична прилика за све које интересује новинарсто и који желе да се баве овом професијом.

Алекса Анђелић, IV година, Новинарство

Kреативност, дружење, стицање нових знања и СДЛ су само неке од асоцијација које везујем за Филозофски факултет и новинарство. Током студирања сам стекла више самопоуздања и научила да прави новинар никад не страхује да искаже свој став, критикује и постави важно питање.
Захваљујући писању за СДЛ( Студентски Дневни Лист ) добила сам прилику да већ током студирања осетим чари свог будућег занимања. Упознала сам многе људе из света уметности и стручњаке из бројних научних области, усавршавала своје писање, посетила многа занимљива места и учила се основама новинарства од старијих колега. Осим тога, током студирања сам значајно проширила знање из области друштвено-хуманистичких наука и постала доста информисанија о збивањима око себе. Ако је знање заиста моћ, Филозофски факултет ће вас учинити снажнијима!

Александра Ничић, IV година, Новинарство

Новинарство, професија вредна избора!

Новинарство је намјењено студентима који кроз улоге информисања, образовања и забаве желе радити динамичан посао препун изазова, а сама улога новинара важнија је него што се чини.

Зашто уписати Департман за комуникологију и новинарство?

Департман за комуникологију и новинарство- Kомуницирање и односи с јавношћу и новинарство блиске су професије – улога ПР менаџера је да преносе поруку коју новинари примају да би направили причу. Опредељујући се за професије новинара, ПР-а или комуниколога студенти ће стећи огромно искуство, постати адекватно компетентни у својој професији, а саме студије могу помоћи при развијању још веће креативности.

Маријана Стојадиновић, IV година, Новинарство

Чак и ако се не будем бавила овим послом након завршених студија, сматрам да је ово био мој прави избор. Програм студирања је такав да није везан само за новинарство, већ и за друге области које вас прате кроз живот и било који посао, као прво знање из опште културе које би свако требало да поседује.

Kристина Пушица, IV година, Новинарство

Студије на Департману за комуникологију и новинарство пружиле су ми могућност да већ током факултетских дана, волонтирајући у медијима, стекнем практична знања и да то, заједно са садржајем наученим на предавањима, уклопим у целину. Привилегија коју као студенти новинарства имамо јесте медијско описмењавање, које је веома важно за развој критичког мишљења. Интерактивне вежбе идеалне су за подстицање и изражавање креативности и сналажљивости. Предмети обухватају различите области новинарства, па се свим студентима пружа прилика да се, већ током студија, фокусирају на ону област која им је најзанимљивија и у којој се најбоље сналазе.

Тамара Радовановић, III година, Новинарство

Уписао сам студије новинарства, видећи себе пре свега у спортском делу овог занимања. Међутим, искуство, ентузијазам и интересантан начин преношења знања од стране професора су ме навели на то да себе видим као некога ко мозе променити све(т), што и јесте дузност правог новинара. Моје топле препоруке за упис овог смера због тога што ће стручни кадар факултета пробудити у вама оно што нисте ни знали да имате!

Лазар Николић, II година, Новинарство

staupisati , novinarstvo , komunikologija , komuniciranje , odnosisjavnoscu , javninastup , filfaknovinarstvo , filfakkomunikologija ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600