Студије и студијски програми

СЈАЈ ЗВЕЗДЕ ДАНИЦЕ À LA FRANÇAISE

Коментари
760 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Вања Цветковић Департман за француски језик и књижевност
У Амстердаму / Даница Цајић

Свеже дипломираног филолога Даницу Цајић можемо назвати звездом Департмана за француски језик и књижевност, и то не само због симболике њеног имена. Даница је дипломирала као један од најуспешнијих студената у својој генерацији, а студије француског језика и књижевности уписала је као потпуни почетник из француског језика! Зашто је одлучила да упише студије језика који никада раније није учила, шта су јој били највећи изазови приликом студирања и како их је превазилазила, али и шта има да поручи будућим студентима, прочитајте у интервјуу који следи.

***

Како сте заволели француски језик, ако се пре студија никада са њим нисте сусрели?

Одувек сам волела језике и ишли су ми веома добро. Током целе основне и средње школе учила сам немачки језик, али никада нисам била превише заинтересована за усавршавање и дубље проучавање тог језика. Међутим, романски језици су ме одувек посебно занимали, а француски језик сам заволела захваљујући једном извиђачком камповању у Француској, где смо стално били у контакту са језиком и културом ове земље.

Зашто сте одлучили да упишете студије француског језика и књижевности?

Кроз целу средњу школу сам знала да ћу уписати студије језика, а управо сам на том извиђачком путовању схватила да ће то бити студије француског језика и књижевности. Иако у то време нисам разумела ни једну једину реч француског, уживала сам док сам слушала пријатеље из Француске како међусобно разговарају и добила сам огромну жељу да и ја говорим тај језик.

Како сте се припремали за пријемни испит?

Када сам ја уписивала факултет, још увек није било могућности да се полаже пријемни испит из неког другог страног или српског језика, већ сам морала да полажем тест знања из француског, па ми је то стварало додатни притисак. Међутим, у четвртој години средње школе одлучила сам да имам индивидуалне часове са професорком. Један двочас недељно, девет месеци рада, труда и вежбања и – положила сам пријемни испит са одличним резултатом, иако ми је то некада можда деловало немогуће.

Шта је за Вас била највећа препрека приликом студирања и како сте је превазишли?

На почетку студија ми је све било непознато. Нисам знала како ћу се уклопити у програм, да ли сам стекла довољно знања да будем у кораку са колегама, са предавањима. Међутим, ишла сам корак по корак, вредно радила и полагала колоквијуме и испите на време. Временом сам се и навикла, па је касније све то – спремање колоквијума, испита, презентација, семинарских радова, престало да ми буде стресно и почела сам да уживам у томе.

Такође, када је реч о комуникацији, имала сам огромну баријеру, иако сам ја по природи веома комуникативна и отворена особа. Међутим, то је страни језик са којим ја никада раније нисам била у контакту, па је то и било разумљиво. Успела сам да срушим ту баријеру када сам отишла у Француску и провела 5 месеци захваљујући програму студентских размена Еразмус+. За то време, радила сам на побољшању својих комуникативних вештина и захваљујући томе сам низала даље успехе.

Шта сматрате својим највећим успехом?

Пре свега, то што сам за тако кратко време успела да савладам језик који раније нисам познавала, а онда и да у року завршим студије тог језика, иако је било људи који ме у томе нису сасвим подржавали. Затим, чињеницу да сам се више пута нашла у франкофоним државама где сам усавршавала своје знање и увек се показала као једна од најбољих. Наравно, веома сам поносна на своје знање из области француског језика, књижевности и културе које сам стекла током студија.

Шта бисте поручили средњошколцима који никада нису учили француски језик, а размишљају о студијама француског језика и књижевности?

Поручила бих им да, уколико је то нешто што они стварно желе, не одустају од тога ни због кога, ни због чега. Све може да се постигне радом и трудом, а сада имају и могућност да на пријемном испиту полажу тест знања из неког другог страног или српског језика. Уз то, треба да се уздају у помоћ колега који већ говоре француски језик, као и да искористе шансу да током читаве прве године бесплатно прате интензивни курс француског језика за бруцоше-почетнике који нуди наш Департман. На почетку ће можда бити и тешко, ново, непознато, али сваки почетак је такав, само то не треба да их плаши, већ да буде мотивација за рад и постизање успеха.

***

Даничина порука је јасна – све се може кад се хоће! Остаје само питање хоћемо ли се на то усудити.

француски језик , француска књижевност , студирање француског , почетник , успех , диплома ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600