Студије и студијски програми

Утисци са студијске размене у Грацу (Сања Стевановић)

Фото галерија Коментари
406 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Сања Стевановић Студент Србистике и Немачког језика и књижевности

Сања Стевановић, студент Србистике и Немачког језика и књижевности на Филозофском факултету у Нишу, имала је јединствено искуство студијске размене у време пандемије. Летњи семестар академске 2020/2021. године провела је на Универзитету у Грацу. Делимо са вама утиске наше драге колегинице Сање:

„Своју студијску размену обављала сам у Грацу, једном од најлепших градова у Аустрији, који је постао један од најлепших градова и за мене лично, пошто сам у њему провела веома леп период свог студентског живота. Овај град повезао ме је не само са Аустријом и другим местима у њој, већ са другим земљама и целим светом, с обзиром на то да сам ту упознала људе из Аргентине, Норвешке, Словеније, Словачке, Грчке, Јапана. Имала сам прилику да проведем време са изузетним младим људима из других култура и упознам нешто од њихових ставова и навика, видим какав однос према животу имају и колико се разликују од мене, или су ми пак слични. 

На факултету сам добила увид у то како изгледа настава мог матерњег језика за људе који га студирају као страни, сазнала шта им је у учењу тешко, шта им се код моје културе допада и упоредила та сазнања са својим искуством студента немачког језика у Србији, који је матерњи језик већини мојих тамошњих колега. За све то време сам кроз курсеве и употребу у свакодневним ситуацијама радила на унапређењу свог немачког, тако да ми је размена била двоструко корисна. Било је момената када сам морала да се хватам у коштац и са аустријским дијалектом, што је било веома изазовно, али и занимљиво мени као филологу. 

Није ми било лако да живим сама у страној земљи, поготово у доба пандемије кад нисам могла да се вратим кући за празнике нити је било могућности да ме неко од породице посети, али то је била добра прилика да испитам своје могућности, да порадим на својој психичкој снази и осамостаљивању и оспособљавању за директно преузимање свих обавеза и одговорности које долазе у животу.

Закључила бих овај кратак коментар речима да сам из Граца понела много нових (са)знања, доста лепих сећања, неколико добрих пријатељстава и једним делом нову себе. Захвална сам свим људима који су ми у току тог процеса помогли и охрабрујем све колеге да изађу из своје зоне комфора (факултет ће се свакако завршити, ништа се не губи!) и дају себи прилику да доживе нешто изванредно, јединствено у животу једног младог човека-студента.ˮ

Аутор: Сања Стевановић

студијска размена , српски језик , немачки језик , Универзитет у Нишу , Универзитет у Грацу , Еразмус+ ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600