Студије и студијски програми

Даница Трајковић – Водите се љубављу и лепо организујте свој дан

Коментари
665 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Danica Trajkovic / Danica Trajkovic

Даница Трајковић (24) је студенткиња мастер студија на Филозофском факултету у Нишу, где се може похвалити просечном оценом 10.00. Дипломирала је психологију прошле године на истом факултету, са просечном оценом 9.59.

Како каже, психологија јој је највећа љубав, а поред тога бави се и спортским плесом. Даница је бивши државни првак у латино-америчким плесовима, а тренутно ради као тренер, како латино-америчких, тако и стандард плесова. Већ две и по године ради и као волонтер ‘’Психолошког саветовалишта за студенте’’, који се активно бави свакодневним проблемима студената.

Каже да главни део њеног живота чине породица и пријатељи, а да једна од главних улога у њеном животу јесте улога пријатеља и зато се труди да у тој улози буде што боља.

Шта те је највише мотивисало приликом одабира факултета који ћеш уписати?
Први пут сам се са психологијом срела у гимназији и чини ми се да је то била љубав на први поглед. Поред књижевности, која ме је јако интересовала, психологија је испливала као други могући избор. Али на крају, жеља да разумем људско понашање, емоције и начин функционисања превладала је и усмерила ме даље у животу.

Колико труда си уложила да би постигла, а потом и одржала просек на студијама?
Прва година је била најтежа. Нови принцип рада, колоквијуми, књиге са великим бројем страница и огроман број нових информација су ме плашили. Зато сам у првој години највише труда уложила, да бих касније научила како да приступам градиву, развила разне технике учења и успела да одржим, чак и подигнем просек.

Колико одрицања је потребно да би се постигао успех?
Заправо, не толико колико се на први поглед чини. Одрицање није ни потребно уколико постоји добра организација времена. Наравно, у моментима испитних рокова било је пропуштања суботњих излазака, али увек сам организовала дан тако да имам времена и за себе, добар филм, књигу, или једноставно, кафу са пријатељима. Зато мој социјални живот никада није патио због факултета.

Којим се методама служиш приликом учења и утврђивања градива?
Прво упознавање са градивом је уствари и најдетаљније читање. У суштини, вероватно као и већина студената, прво прочитам све, подвучем главне идеје сваког поглавља, и трудим се да у глави стварам причу и спајам чињенице. Бубање напамет никада није била опција, јер ми је учење психологије некако ишло лако. Кад се удубим у градиво, информације су се донекле саме повезивале. Наравно, увек је ту била и свеска или папир на ком записујем своје идеје или начине на које сам разумела прочитано, што ми је касније служило као подсетник за обнављање.

Да ли је тешко ускладити студентски живот са другим обавезама?
Као што већ рекох, било је тренутака када су испити били приоритет, али сам увек проналазила време за своју породицу и пријатеље, као и за друге обавезе. Три сата преподне и три поподне било је одвојено за учење, тако да ми је свако вече било слободно за дружење, изласке, или за седење кући уз добру серију.

Који су твоји планови за будућност?
Тренутно се спремам за одбрану мастер рада следеће недеље. Поред тога, стажирам у „Дому Здравља“ у Нишу. План је да, након завршетка стажа, положим државни испит и добијем лиценцу за рад у здравству. Након тога, наравно, иде тражење посла.

Шта би поручила другим студентима и будућим бруцошима који желе да буду успешни и остварени?
Поручујем две ствари: водите се љубављу и лепо организујте сваки дан. Изаберите оно чиме желите да се бавите, оно што волите или вас привлачи. Бирате занимање за цео живот, самим тим, нека то буде нешто што ћете радити са еланом и вољом. Друго, кључ успеха лежи у подели времена. Сваког дана одвојите пар сати за читање и учење. Схватићете да вам остаје осам сати слободног будног времена, а то је сасвим довољно да ту стигнете и на тренинг, излазак или биоскоп са неким кога волите.

Разговарала: Анђелија Васовић

Пројекат “Диплома за општину” подржан је од стране Градске општине Пантелеј, Градске општине Црвени Крст и Градске општине Медијана.

студент , мастер студије психологије , интервју ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600