Језици и лингвистика

„За мене српски језик је као математика и џезˮ ̶ искуство Јапанке Јуко Јошикаји у учењу српског језика као страног

Фото галерија Коментари
550 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

У оквиру Центра за српски као страни и нематерњи језик Филозофског факултета у Нишу наставници свакодневно одржавају часове са полазницима са разних крајева света. Читајући текст Јуко Јошикаји осетићете са каквим је жаром ова Јапанка учила српски језик и упознавала нашу културу. Да би читаоци непосредно видели суштинске разлике између српског и јапанског језика, задржали смо изворни облик Јукиног текста.

„Ја сам дошла из Јапана. Уписала сам преко института српског језика за странце на Филозофском факултету Ниша. Положила сам испит Ц1а ћирилицом брзо писањем.ˮ

Зашто Ниш?

Зато што волим музике и културе у јужној Србији. Хтела сам да учим и осећам се у околини јужној природној, на пример, нагласак нишки итд.

Живала сам скоро годину дана у Нишу, али половина онлајном часова због Ковида 19.

Какав је српски језик за Јапанце?

Уопште Јапанцима је ваш тешко јер постоји много разрика између српског и јапанског. У почетоку сам затекла много великих препрека ,није само падежи, ове проблеме су зависимости од јапанског језика, приметила сам скоро супротне начине у израску, у изречењу и у коришћењу ваздуха и лица мисића од српског језика. У изрећењу требало ми је вежбање мисића лица јер докада у мом животу никада нисам

користила на српски начин. Вежбала сам вредно и после недељу дана изненађено дошло ми је до јако болева мисића главе, очију, образа, зуба, грла и грудију. Поспала сам два дана, нисам ништа могла, смало сам умрла. Искрено сам бринула да ћу имати неке болести. Прошло је тешко време, постепено је било све лакше да изговорим на српском.

Другог проблема такође је било. На јапанском није јасан израз, на пример, ми немамо футур облика. Међутим, на српском се постоји неколико одвојних облика времена.Требало ми је да замислим ситуације како виде ,како мисле, и како се осећају људи у Србији. Онда сваког часа сам питала професора од

ситних попут која питају деца до генералних питања. Имам много прича као што сам писала, али не може да напишем све овде.

Захвалана сам професору што ме трпео годину дана. Сигрно сам му била прва Јапанка да научим до Ц1а. Лако замислим да професору је било и баш тешко предавати за Јапанце.

Какав је утисак о Србији у Јапану?

Ма искрено у Јапану није много позната, само Ноле итд, али неки људи су дружили судбине са местом Србије и Балкана. Неки су радили, школовали, други су путовали по бившој Југославији. Ја и они смо редовно окупљали и причали у Токију. Њима недстају успомене које су се провели. такође у Јапану нема ресторана српског и нажалост још увек није дозвољен у Јапан увоз ракије.

На крају десно стране у слици куварица учи кухиње српске, њена сања је отворење свог српског ресторана. Она је кувала, људи су попили нишку ракију коју сам им дала и слушали су музике српске онда кратко време су узивали као што су били у Србији. За мене српски језик је као математика и Џаз. Будућу да има тврде теорије, када буде лепо познао то, Моћи ће изразити на слободнији, богатнији начин. То је феноменално! Сада српски језик ми је отворила врата новог другог света.

 

Са Јуко Јошикаји разговарао је мср Александар Новаковић, њен наставник српског језика.

српски језик као страни , јапански језик , учење страних језика ,

Фото галерија

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600