Књиге и литература

Мети Камбери: Проговорио сам о ромској култури, о деци из дома, о систему

Коментари
770 речи, ~4 минута читања

0%

О аутору

Мирјана Бојанић Ћирковић Департман за српску и компаративну књижевност

Град бола изграђен је на маргинама друштва. Друштву невидљив, а постојан. Далек, а ближи него што можемо да замислимо. Саздан од невиних дечјих снова, потонулих нада и заборављених имена, отвара своје капије и позива нас да закорачимо у његову утробу. Некадашњи становник и кључар тајни града бола, Мети Камбери, води нас у обилазак након ког више ништа неће бити исто.

 

Због чега си одлучио да своју животну причу поделиш са другима?

Имао сам инспиративну причу и таленат. Нисам му дозволио да мирује. Нисам имао право на говор, а желео сам да се чује мој глас. Пожелео сам да искорачим и помогнем другима, охрабрим их, променим нешто као појединац.

Проговорио сам о ромској култури, о деци из дома... Нису сви домци лопови како се мисли, има и писмених и добрих људи пре свега. Проговорио сам о систему. О систему вредности и начину вредновања. Људи су охоли, зли понекад, не примећују децу која имају потенцијала за многе ствари, зато што су сиромашна, само зато што се њима чине наизглед другачија. Понекад материјална ситуација и неповољне прилике не дозвољавају људима који живе на високој нози да буду поред таквих људи.

Моја прича подсећа на сценарио за неки филм. Мислим да би неко од режисера требало да умеша прсте ту. Постоје људи који не читају књиге, већ гледају филмове, а ја мислим да је ова књига нови правац и да би била добар материјал за филмску траку.

Роман носи упечатљив наслов Град бола. Ко су његови становници?

 

Мислим да босе ноге на корицама све говоре. Ово је прича о онима пониклим са социјалног патоса, онима чији се глас не чује. Ја сам тај глас. Прича захтева медијску пажњу јер говори о важним стварима. Књига је добар приручник за родитеље, за људе који се баве децом, за тинејџере, за све узрасте, јер ће из овог штива доста научити. Од прве стране уводим читаоца у живот једног малишана који живи на рубу сиромаштва, а жели да то промени и прекине ланац животарења од данас до сутра.

Када се догодио преломни тренутак, који те је нагнао да промениш живот из корена?

Одувек сам знао да ћу једног дана постати нешто, али нисам знао шта. Живот који сам живео није био достојан људског бића. Осећам се доста старијим него што јесам. У мени се годинама скупљао гнев који је претио да се распукне, због тога сам трагао за катарзом. Моја катарза биле су књиге. У раном добу сам осетио потребу за њима. Љубав према писаној речи и таленат за писање изнедрили су мој први роман, који се родио из бола, у најгорим могућим условима.

Верујеш ли да ће твоја прича нешто променити?

 

Ако су мени моје књиге промениле свест, верујем да ће моја књига, која и те како уме да такне и најнеемотивнијег човека, многима помоћи и охрабрити децу, родитеље, васпитаче, наставнике, научнике, филозофе. Роман је намењен свима, са посебним акцентом на децу: како децу која немају родитеље, тако и децу која их имају, да схвате колико су срећна и благословена.

Ово није нашминкана прича, сурова је, истинита. Написана је без длаке на језику. Мислим да ће многима помоћи и да ће многе емотивно срезати.

Позивам све књижевне критичаре да суде мојој књизи, а не мени.

Какве су реакције јавности?

 

Реакције су позитивне. Прва промоција је одржана у Београду, а надам се да ће их бити још. Била је добро посећена. Често добијам поруке читалаца о томе како им је моја књига променила погледе на свет, изменила свест. Већина људи која књигу прочита у даху остане без речи. Знате, некада не постоји језик на коме се може описати неко тренутно осећање. Такав је случај са мојом књигом, или бар тако читаоци кажу. Резултат који сам постигао за мање од два месеца говори у прилог томе. До сада је продато више од 1500 примерака. Познато је да од првог тиража аутор најмање заради. Читав приход од продаје другог издања књиге намењен је мом даљем школовању.

 

Шта је твоја плава звезда, сан коме тежиш?

Сањам о томе да постанем социјални радник. Мој сан је за корак ближи остварењу: првог јула уписујем факултет.

 

Када можемо очекивати промоцију романа у Нишу?

Надам се ускоро, али не могу вам са сигурношћу рећи тачан датум. Свако ко жели потписан примерак моје књиге може је наручити преко сајта. Нема је у књижарама. Жеља ми је направим своју велику армију читалаца и са њима поделим своју животну причу. Истовремено желим и да захвалим свима који су купили књигу јер су на тај начин помогли да остварим свој сан и упишем факултет.

Књигу можете поручити на сајту: https://metikamberi.com/

Разговарала: Јелена Јоцић

Извор: http://kkfilfak.com/archives/3747

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600