Књиге и литература

„Лествицомˮ до студија србистике

24. октобар 2021. Књиге и литература
Коментари
231 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јелена Радовановић и Анђела Ристић дипломирани филолози (србисти)

Без лажи, живимо у времену где је врло мало пажње поклоњено књигама, а још мање се верује да књига може променити нечији живот. Међутим, нас две можемо свакако тврдити супротно. Прво, због тога што смо завршиле основне академске студије србистике, друго, зато што нас је једна књига довела до њих.

Ми верујемо да књига може променити нечији живот, а ако не променити, онда га усмерити у одређеном правцу. Када смо биле на прагу доношења важне одлуке, на тој раскрсници нас је сачекала Лествица Светог Јована Лествичника. Док смо размишљале, двоумиле се, премишљале се, у силабусу за Стару српску књижевност у литератури прочитале смо референцу ове књиге. Прво смо биле изненађење што се таква књига нашла у оквиру литературе, а онда једногласно, или боље рећи једним срцем, одлучиле да је то то, идемо да студирамо књижевност. Лествица нам је показала да ту нећемо само стећи мудрост овога света, која се често чини лудошћу, већ ћемо имати прилику да чујемо божанску реч, ону прву, изворну, ону која у почетку беше.

И сада, на крају основних студија, на савладаном првом ступњу лествице, кад погледамо назад, видимо да немамо пуне кофере пара или какву материјалну добит, али смо сигурне да су се пред нама отвориле толике духовне вредности, толике неиспитане висине и дубине које нам ниједно материјално богатство не може приуштити.

Јелена Радовановић

Анђела Ристић

србистика , Свети Јован Лествичник , стара српска књижевност ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600