Књиге и литература

УЧЕШЋЕ ДЕПАРТМАНА ЗА СРБИСТИКУ НА „ЕВРОПСКОЈ НОЋИ ИСТРАЖИВАЧА”

5. октобар 2022. Књиге и литература
Преузимање Коментари
301 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Оливера Марковић Департман за српску и компаративну књижевност
Учешће Департмана за србистику на Европској ноћи истраживача 2022. године / /

Под слоганом „Улице под светлом науке” у Нишу је крајем септембра обележена „Европска ноћ истраживача”. Имајући у виду важност приближавања научног истраживања широј јавности, промоције науке, те побуђивање радозналости за научна проучавања код деце и младих, Филозофски факултет у Нишу је и ове године учествовао на овој популарној манифестацији. Факултет се представио поставком „Шта је писац хтео да каже”, чији су аутори и реализатори наставници и сарадници Департмана за србистику: проф. др Јелена Јовановић, проф. др Снежана Божић, доц. др Јелена Младеновић, доц. др Мирјана Бојанић Ћирковић, доц. др Александар Новаковић, мср Христина Аксентијевић и мср Оливера Марковић, те студенти основних и академских студија Србистике на нашем факултету: Александра Миладиновић, Неда Ракочевић, Сара Плазинић, Тијана Стевановић и Ђорђе Јаковљевић.

Основна идеја поменуте поставке је та да књижевност као уметност речи одувек побуђује истраживачки дух у човеку, те да се бављењем филолошким питањима – науком о језику и науком о књижевности – отварају не само књижевни светови и светови културе, већ и могућност за интердисциплинарна и трансдисциплинарна укрштања филологије са другим хуманистичким дисциплинама и са природним наукама. Посетиоци су били у прилици да сазнају који су познати писци српске и опште књижевности били филолози, филозофи, математичари, биолози, лекари, изумитељи и футуристи, да решавају квиз, тумаче књижевне текстове, опробају се у писању фан фикције и анализи народне и уметничке бајке преко структуралистичког приступа Владимира Пропа. Своју креативност посетиоци свих узраста могли су да покажу и кроз „мимовање”, односно коментарисање уметничих слика и инсерта из филмских адаптација познатих књижевних остварења. Оним најмлађима посебно је било интересантно да пишу краће приче инспирисане понуђеним илустрацијама из светских бајки, као и да сами нацртају своје сопствене. Успех наше поставке и, пре свега, креативност посетилаца, потврђују слике које дајемо у прилогу испод.

Више о самој поставци и ауторима исте читајте и на веб-страници https://www.nocistrazivaca.rs/programi2022/%C5%A0ta_je_pisac_hteo_da_ka%C5%BEe/532.

промоција науке , Европска ноћ истраживача , промоције ,

Преузимање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600