Књиге и литература

Књижевни клуб Филозофског факултета – читање у камерној атмосфери

27. фебруар 2020. Књиге и литература
Коментари
344 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Јелена Младеновић

            Већ скоро две академске године на Филозофском факултету у Нишу организују се радионице Књижевног клуба. Ентузијастичне сараднице са Департмана за српску и компаративну књижевност покренуле су ова окупљања са намером да, пре свега студентима Универзитета у Нишу и средњошколцима, пруже прилику за неформалне разговоре о књижевности. Најчешће једном месечно, у просторијама Филозофског факултета, у касним вечерњим сатима када све наставне активности утихну, група младих читалаца и писаца отвара корице својих рукописа и дневника читања.

            Радионице подразумевају неколико ритуала. Најпре се претресу занимљива питања из књижевног живота. Дискутује се о наградама, издавачким плановима и подухватима, часописима, новим књигама, проблемима младих уметника. Потом свако чита оно што је одабрао. То може бити нешто што је у међувремену сâм написао или нешто занимљиво што је прочитао. О томе се разговара, сугеришу се могуће промене како би рукописи били бољи и пружа се потребна подршка и охрабрење за стваралачке подухвате. Некада се и унапред направи договор шта да се прочита или напише, а радионице се веома често завршавају задацима из креативног писања.

            У пријатној камерној атмосфери, полазници клуба могу слободно да изразе своја размишљања. Како се рад одвија далеко од очију шире јавности, дружина Књижевног клуба функционише као какав тајни кружок, али су полазници Клуба и те како активни ‒ објављују своје радове и учествују у различитим јавним књижевним окупљањима.

            У Књижевном клубу се не постављају никакве границе, на шта упућује и назив часописа Без лимита, који је идејно рођен на овим радионицама. Наши чланови нису само студенти Филозофског факултета, већ и других факултета Универзитета у Нишу, средњошколци, али и они који су у међувремену своје студије завршили. Једни не пропуштају окупљања Клуба, други долазе када имају времена. Групе никада нису премале да би дискусија изостала, али ни превелике да неко не би имао довољно времена да каже оно о чему размишља или да прочита оно што је одабрао.

            Читање и писање су најлепши начини за стицање пријатеља, осмеха на лицу, радости у срцу. Уверите се и сами и посетите неку од предстојећих радионица. 

књижевност ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600