Педагогија

Педагог као дизајнер наставе: интервју са Александром Мартиновић

29. септембар 2021. Педагогија
Коментари
901 речи, ~5 минута читања

0%

О аутору

Марија Ђорђевић Департман за педагогију
Александра Мартиновић /

Александра Мартиновић је млада предузетница, инструкциони дизајнер. Хтели смо да откријемо шта тачно ово занимање подразумева, јер звучи јако занимљиво, признаћете. 

 

1. Завршила си Филозофски факултет, откуд ти у свету рачунара и ИТ-а?

Док сам ја била студент, истина је била прилично болна, а то је да та професија није била толико тражена и да се избор сводио на рад у вртићу, школи, Центру за социјални рад, рад на Институту или Факултету. Од свих опција тада сам највише маштала о раду у Центру за социјални рад, дакле о потпуно другачијем радном окружењу. Сасвим сигурно нисам замишљала да ће ми за обављење посла бити потребни само лаптоп и интернет.

Али, пошто живот уме лепо да изненади и поремети планове, мој први сусрет са неким потпуно новим и инспиративним светом компјутера десио се, ни мање ни више, на школском ходнику.

Док сам обављала праксу у једној средњој школи и полако схватала да ја тај посао не бих могла да радим до краја живота, упознала сам свог будућег шефа, који је осим посла у школи, стварао свој мини ИТ свет који помаже наставнике и школски систем у Србији. Захваљујући њему, упловила сам у немирне и занимљиве онлајн воде. 

2. Онда си променила професију, преквалификовала си се и одустала од педагогије?

Наравно да нисам! Тада сам још више почела да ценим своју професију и схватам њену важност. Знање које сам стекла на факултету само сам надограђивала, што и дан данас радим. Мој тадашњи посао састојао се од рада на систему за управљање учењем (Learning Management System), помоћ у креирању онлајн семинара за наставнике и других дигиталних материјала који су били намењени просветним радницима. Сарађивала сам са много људи, водила свој тим наставника, а у послу су ми највише помагале „меке“ педагошке вештине, али знање из дидактике, методике, развојне психологије... Упоредо са тим постала сам и аутор и модератор онлајн курса за наставнике који је акредитован од стране Министарства просвете у Србији и Црној Гори.

3. Како ти педагогија помаже у твом садашњем послу?

Прошло је пет година откако сам почела да учим и да бавим инструкционим дизајном, а данас имам своју предузетничку фирму, па осим основног посла, учим и о предузетништву. Мислим да ме је факултет учинио спремном за све изазове које носе промене у савременом свету. Оно што је сигурно, на факултету сам научила да је континуитет у учењу и развоју неопходан уколико желимо да успемо у било ком послу.

4. Шта је заправо инструкциони дизајн и ко може да буде инструкциони дизајнер?

Будући педагози не би требало да сагледавају свој позив уско и кроз нека традиционалнија радна места, јер педагогија може да буде одличан основ за било који посао. Ово је само моје мишљење. J Једна од новијих професија (још увек великим делом непозната у Србији) је инструкциони дизајнер. Не, то није графички дизајнер, није UX дизајнер, то је најпростије речено, дизајнер наставе.

Какве наставе, питате се? Знамо сви шта је настава, ишли смо у школу, шта ту има да се дизајнира?! Али ствари нису тако једноставне. Појам наставе мењао се кроз векове и сведоци смо колико је промена тај појам доживео у последње две године.

Иако се инструкциони дизајн првенствено везује за креирање наставе у онлајн окружењу, није тиме ограничено. Рецимо, постоји много стручњака који желе да своје знање поделе са светом, али не знају како. Уколико желе да креирају радионицу уживо, биће им потребна помоћ дизајнера наставе. Иако делује као неки лагани посао, да се изађе испред публике и одржи радионица, за квалитетну радионицу је потребна детаљна припрема, разрада и на крају, извођење.

Педагози, андрагози, психолози имају добру основу да се баве овим послом јер већ познају начине развоја и учења код деце и одраслих. Уколико неко има почетно знање, врло је лако да то знање примени и у онлајн окружењу, где се начин учења разликује од оног непосредног. Наравно, овај посао захтева и читав сет дигиталних вештина, које обично не учимо (све) на факултету, па их је потребно накнадно развити.

5. Да ли можеш да нам кажеш мало детаљније шта све обухвата твој посао и волиш ли то што радиш?

Неки од послова на недељној бази у животу инструкционог дизајнера обухватају дизајнирање и креирање онлајн курсева, рад на платформама за учење, развој структуре и курикулума за уживо и онлајн тренинге, рад са различитим веб-алатима и софтверима за е-learning, комуникација за клијентима... Сигурно је да сам овде нешто прескочила да набројим, јер је листа вештина дугачка и са развојем технологије и променама у образовања, листа постаје све дужа.  

Што се тиче другог дела питања, ја сам се увек трудила да све што радим, радим са извесним уживањем и увек стремила да себи свој посао учиним пријатнијим. Иако има пуно изазова, ти изазови су зачин рада и живота. Толико волим то што радим да у слободно време пишем о коришћењу технологије у учионици и дизајну наставе на свом блогу https://www.aleksandramartinovic.rs/   

6. Неки савет за будуће педагоге? 

Иако пријатељима и породици стално делим савете као да ме плаћају за то, када је реч о неким пословним и каријерним саветима, мислим да нема неких универзалних савета које могу да излистам и који ће сигурно некоме донети успех. Оно што је за мене занимљиво и инспиративно, за некога је можда досадно. Можда бих ту мудрост свела на то да је најважније да не одустају. Да никад не престану да раде на томе да успеју у нечему што осећају да је за њих оно право.

Хвала, Александра.

 

Интервјуисала Марија Ђорђевић

pedagog , dizajner nastave , instrukcioni dizajner , intervju , nastava , pedagogija ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600