Филозофија

KONKURS ZA NAJBOLJI FILOZOFSKI VIDEO-ESEJ NA TEMU: FILOZOFIJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

27. март 2023. Филозофија
Преузимање Коментари
625 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Растислав Динић Доцент на департману за филозофију
Logo / Filozofija Niš

Ponekad nas neka svakodnevna situacija podstakne na razmišljanje o temama koje prepoznajemo kao filozofske. U takvim slučajevima, rešavanje nekog svakodnevnog problema ili ispunjavanje uobičajenog zadatka, predstavlja uvod u otkrivanje nekih aspekata stvarnosti o kojima do tada nismo razmišljali ili nam pomaže da uspostavimo veze i pravilnosti koje do tada nismo uočavali. Ovako nešto nam se može desiti kod kuće, u autobusu, u školi, na poslu, na odmoru, dok se bavimo sportom, gledamo televiziju ili se spremamo za izlazak sa prijateljima.

Ova razmišljanja mogu biti povezana sa filozofskim tekstovima koje smo čitali ili idejama o kojima smo učili na nastavi filozofije: na primer, može nam se učiniti da po prvi put zaista razumemo neki filozofski pojam ili problem koji nam je do tada izgledao kao puka teorijska apstrakcija. Međutim, ova razmišljanja ne moraju biti direktno povezana sa bilo kojom filozofskom idejom koja nam je poznata iz istorije filozofije, već mogu nastati i iz svakodnevnih nedoumica ili dilema koje otvaraju nove i kompleksnije probleme. Neki od ovih problema su po svojoj prirodi filozofski i ako istrajemo u potrazi za njihovim rešenjima, pre ili kasnije ćemo posegnuti i za filozofskom literaturom.

Da li je i vas nekada neka svakodnevna situacija podstakla na razmišljanje o temama koje prepoznajete kao filozofske? Gde i kako se to desilo? Da li su ova razmišljanja bila povezana sa filozofskom literaturom? Ako jesu, sa kojom? Ako nisu, gde mislite da bi trebalo da potražite odgovore na pitanja koja su se javila u ovom razmišljanju?

Svoja razmišljanja na ove teme možete nam poslati u formi kratkog video-eseja, ne kraćeg od jednog i ne dužeg od pet minuta. U prilogu (u rubrici "PREUZIMANJE", odmah ispod teksta) možete naći i tri kratka odlomka iz knjige Doručak sa Sokratom, Roberta Roulanda Smita, koji mogu, ali ne moraju, da vam posluže kao inspiracija.

Video-eseje možete snimiti običnim mobilnim telefonom, na lokaciji koja vam je inače naročito inspirativna za razmišljanje – u posebnom kutku u sobi, u parku, u školi, ili u prirodi. (Sama forma video-eseja ne zahteva nikakvu posebnu tehničku stručnost - ispričajte u kameru ono što biste napisali u običnom eseju.) Eseje možete aploudovati na platformu WeTransfer, a linkove, zajedno sa osnovnim podacima (ime i prezime, škola, grad, nastavnik/ica filozofije, odnosno mentor/kinja) nam pošaljite na mejl adresu , do 27. aprila 2023.

Konkurs je otvoren za sve učenice i učenike srednjih škola na teritoriji Srbije. Za sve dodatne informacije možete pisati na adresu .

Žiri koji čine asistenti i profesori sa Departmana za filozofiju, izabraće tri najbolja video-eseja, čiji će autori biti nagrađeni sledećim nagradama:

1. nagrada – eksterni hard-disk, oslobađanje plaćanja naknade za upis (ukoliko kandidat ostvari pravo na upis nakon izvršenog rangiranja), oslobađanje plaćanja naknade za polaganje prijemnog ispita, oslobađanje plaćanja naknade za pohađanje pripremne nastave, knjige u izdanju Filozofskog fakulteta i brendirani materijal.

2. nagrada – oslobađanje plaćanja naknade za upis (ukoliko kandidat ostvari pravo na upis nakon izvršenog rangiranja), oslobađanje plaćanja naknade za pohađanje pripremne nastave, knjige u izdanju Filozofskog fakulteta i brendirani materijal.

3. nagrada – knjige u izdanju Filozofskog fakulteta i brendirani materijal.

konkurs , filozofija , videoesej , svakodnevica ,

Преузимање

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600