Историја

Над Краљевом жива ватра сева...

30. новембар 2020. Историја
Коментари
231 речи, ~2 минута читања

0%

О аутору

Ненад Радуловић Департман за историју
капетан Јован Дероко (1912-1941) / https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE

Током октобра 1941. године, удружене снаге четника и партизана покушавале су да ослободе Краљево, које су држали Немци. Један од четничких комаданта, Јован Дероко, млади капетан и један од блиских сарадника Драже Михајловића, истакао се у вођеним борбама. Слаба сарадња два покрета довело је до неуспеха ослобођења Краљева и почетка грађанског рата, које је остало забележено у речима народне песме ,,Два Дражина момка", познатије под именом ,,Над Краљевом жива ватра сева". У борбама са Немцима погинуо је поручник Сима Узелац, док је капетан Јован Дероко погинуо на Љубићу, поред споменика Танаску Рајићу, 6. новембра 1941. године, у борби са партизанима. Занимљиво је да у песми мајка погинулог Симе позива на освету четника Немцима услед синовљеве смрти, али се никде не спомиње освета капетана Дерока. Тиме се јасно сагледава да се народ још увек надао да неће доћи до братоубилачког рата два покрета отпора и да је сарадња и даље могућа.

У наставку текста доносимо речи песме....

 

Над Краљевом жива ватра сева,

да видимо ког четника нема.

 

Нема Симе, нема ни Дерока,

то су Дражи два најбоља момка.

 

Нашег Симу убили су Немци,

пресекли га митраљески меци.

 

А Дерока младог капетана,

мучки уби чeтa партизана.

 

Тад у јутро, око седам сати,

нашег Симе закукала мати.

 

Тако Симо, тако мили сине,

тако Србин за слободу гине!

 

Спавај Симо, спавај мило дете,

четници ће тебе да освете!

Други светски рат , Краљево , ослобођење , Јован Дероко ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600