Језици и лингвистика

Елементи историје у називима нишких улица, булевара и тргова из правописног угла

14. новембар 2022. Језици и лингвистика
Коментари
580 речи, ~3 минута читања

0%

О аутору

Александра Јанић
Србистика / Филозофски факултет Универзитета у Нишу

Кнез Лазар, Стефан Немања, Свети Сава, Стефан Првовенчани, Душан Силни, Милош Обреновић, краљ Александар Први Карађорђевић – само су неке од личности које су обележиле српску историју. Великани српске историје огледало су српске културе и њихова имена данас се налазе у називима улица, тргова и булевара. Између осталог, на тај начин поштујемо своју историју, своје претке и негујемо српску културу. Иако се ти називи улица, тргова и булевара састоје од само неколико речи, неопходно је водити рачуна о правописним правилима српског језика, поготово у вези са писањем великог или малог почетног слова речи у вишечланим изразима. Осим што у Правопису српскога језика Матице српске и у правописним приручницима постоје правописна правила, смернице и одабрани примери, не би требало избегавати консултације са србистима онда када се за то укаже потреба ради конкретне употребе у пракси и ради уједначавања писања нових (сличних или другачијих) примера.

Свакако, називе улица, булевара и тргова требало би писати великим почетним словом прве речи, без обзира на то да ли је прва реч властита именица или пак заједничка именица попут булевар, улица, трг. У Нишу, између осталих, постоје Булевар Немањића, Булевар хероја са Кошара, Булевар др [доктора] Зорана Ђинђића, Булевар Николе Тесле. Укратко, не би требало аутоматски сваку пунозначну реч писати великим почетним словом као у насловима у енглеском језику. Међу трговима у Нишу су Трг краља Милана и Трг учитеља Тасе. Истичемо да прва реч у називу може бити и неки придев, који ће се због такве позиције у називу писати  великим почетним словом, а заједничке именице које следе писаће се малим словом (Синђелићев трг, Сомборски булевар, Византијски булевар, Универзитетски трг и сл.). Са друге стране, придев свети се у именима светаца пише великим почетним словом, рецимо, у примеру Трг Светог Саве, Црква Светог Пантелејмона.

Посебно треба обратити пажњу на називе титула и чинова (кнез, краљ, краљица, цар, царица, војвода, генерал итд.), који се пишу великим почетним словом само онда када су на почетку званичног назива или реченице (на пример, адресе Вожда Карађорђа бр. 1, Војводе Степе бр. 1, Војводе Мишића бр. 1, Војводе Танкосића бр. 1). Чак и када са правописне стране постоји неколико прихватљивих решења, требало би да у називима улица начин писања буде уједначен. Да ли бисте написали Александар I или Александар Први? Дакле, иако за исту историјску личност постоје различити начини именовања,  у оквиру писања назива улице/булевара/трга треба користити само један (онај званично употребљен) начин. У случају назива горепоменутог трга, било би ипак: Трг краља Александра Ујединитеља.

На крају, издвајамо и писање историјски значајних датума као назива улица. Требало би да месеци, у складу са правописним правилима српског језика, буду написани малим почетним словом: 7. јули (правописно гледано, правилно је и јули и јул), 29. новембар, Булевар 12. фебруар, као и заједничке именице након бројева: 9. бригаде, 1300 каплара и сл. Осим писања великог или малог слова, при писању назива улица, тргова и булевара има пропуста и колебања у вези са писањем/неписањем тачке (уместо правилног др без тачке за доктор, јавља се др., што би значило други, друга, друго; не треба тачку писати након римских бројева, али је тачка обавезна након арапских бројева у случају исказивања редних бројева, попут већ поменутих датума) и писањем/неписањем сонанта ј у зависности од имена конкретне личности (с једне стране, Кнез Михаилова улица, али Улица Михајла Пупина, са друге стране).

Доц. др Александра Јанић

 

*Припремљено у оквиру пројекта Српски језик и књижевност у фокусу, који се изводи на Филозофском факултету Универзитета у Нишу (бр.  300/1-14-9-01).

српски језик , правопис , правописна норма , правописне недоумице , називи улица , Ниш , велико слово , ортографија ,

Коментари



Филозофски факултет у Нишу задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и било који други вид непримерених или коментара који се директно не односе на чланак који коментаришете, не објављујемо.

Задржавамо право да коментаре којима скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте, као и коментаре који се односе на уређивачку политику не објавимо, али такви коментари су доступни за увид администраторима и уредницима, и на њима се захваљујемо.

ЗАКОН О ЈАВНОМ ИНФОРМИСАЊУ, члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнесена у објављеним коментарима представљају приватне ставове њихових аутора и не представљају званичне ставове Филозофског факултета у Нишу ни аутора чланка.


Слањем коментара потврђујете да сте сагласни са правилима коришћења.


600/600